CeMI će rasporediti više od hiljadu posmatrača

„CeMI će pratiti rad Državne izborne komisije (i opšinskih izbornih komisija) u odnosu na pravilnu primjenu Zakona o izborima odbornika i poslanika i Zakona o biračkom spisku, kao i rad Agencije za borbu protiv korupcije u vezi implementacije Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja“, naveo je Stojanović.
0 komentar(a)
CEMI, Foto: PR Centar
CEMI, Foto: PR Centar
Ažurirano: 02.09.2016. 13:48h

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) rasporediće više od hiljadu kratkoročnih posmatrača u cilju pokrivanja svih biračkih mjesta na parlamentarnim izborima, koji su zakazani za 16. oktobar, najavio je šef misije Đuro Stojanović.

On je danas na konferenciji za novinare predstavio projekat „Građansko nadgledanje izbora u Crnoj Gori 2016. Da fer izbori postanu navika“, čiji je cilj da doprinese demokratskim uslovima za održavanje transparentnih, slobodnih i poštenih izbora kroz građansku kontrolu izbornog procesa.

Stojanović je najavio da će CeMI, u okviru projekta koji finansiraju ambasade Velike Britanije i Njemačke u Podgorici i ambasada Holandije u Beogradu, sprovesti niz aktivnosti.

„CeMI je angažovao dugoročne posmatrače koji će pratiti cjelokupan proces predizborne kampanje i njihovi izvještaji će biti periodično objavljivani. Tokom izbornog dana, CeMI će rasporediti više od hiljadu kratkoročnih posmatrača sa ciljem pokrivanja svih biračkih mjesta“, rekao je Stojanović u PR Centru.

Prema njegovim riječima, CeMI će organizovati i sprovesti obuke policijskih službenika i državnih tužilaca, angažujući renomirane eksperte iz regiona, kako bi im pružili podršku u sprovođenju efikasnije zaštite prava birača.

„CeMI će pratiti rad Državne izborne komisije (i opšinskih izbornih komisija) u odnosu na pravilnu primjenu Zakona o izborima odbornika i poslanika i Zakona o biračkom spisku, kao i rad Agencije za borbu protiv korupcije u vezi implementacije Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja“, naveo je Stojanović.

CeMI-jevi eksperti će, kako je istakao, pratiti centralni birački spisak, njegove promjene i ažuriranja.

„Na osnovu podataka dobijenih od naših posmatrača, CeMI će izdati preliminarnu izjavu o regularnosti izbora i projekcije izbornih rezultata“, kazao je Stojanović.

Praćenje rada i izvještavanja medija tokom predizborne kampanje i sistema elektronske identifikacije birača takođe će, kako je naveo, biti dio aktivnosti

Kako je podsjetio, CEMI je već ukazao na niz problema u izbornom procesu.

„Potrebno je obezbijediti pot­puni in­te­gri­tet bi­rač­kog spi­ska kao pred­u­slov za odr­ža­va­nje iz­bo­ra, kao i povećati transparentnost političkih partija u oblasti finansiranje izborne kampanje“, istakao je Stojanović.

On je rekao da je potrebno i što prije izmijeni Zakon o izboru odbornika i poslanika u članu 80, nakon potvrde eksperata da crnogorska lična karta nije biometrijski dokument, kao i značajno povećati kordinaciju in­sti­tu­ci­ja za­du­že­ne za spro­vo­đe­nje iz­bor­nih za­ko­na – Državna iz­bor­na ko­mi­si­ja (DIK), Mi­ni­star­stvo unu­tra­šnjih po­slo­va (MUP) i Agen­ci­ja za bor­bu pro­tiv korup­ci­je.

Zamjenica šefa posmatračke misije, Nikoleta Tomović, kazala je da će CeMI, za nadgledanje procesa glasanja na izborima u Crnoj Gori, akreditovati više od hiljadu posmatrača, sa ciljem da se pokriju sva biračka mjesta.

„Na ovaj način, obezbijedićemo potpunu transparentnost glasačkog procesa na sam izborni dan. Posmatrači će tokom cijelog dana izvještavati centralnu kancelariju CeMI-ja o procentu izlaznosti birača i eventualnim nepravilnostima, a po zatvaranju biračkih mjesta i prebrojavanju glasova, javljaće rezultate glasanja“, pojasnila je Tomović.

Prema njenim riječima, obzirom na to da će se podaci prikupljati u nekoliko termina tokom izbornog dana, informacije o procentu glasača izašlih na izbore biće dostupne tokom cijelog dana i redovno ažurirane.

„Nakon zatvaranja glasačkih mjesta, prikupljaće se podaci o konačnoj izlaznosti i rezultatima glasanja. CeMI će poseban fokus aktivnosti staviti na objavljivanje svih informacija putem društvenih mreža, kako bi što veći broj građana bio u mogućnosti da neposredno bude informisan o svim segmentima izbornog procesa“, navela je Tomović.

Ona je kazala da će sve informacije biti dostupne i na sajtu www.cemi.org.me, koji će, kako je navela, tokom cijelog izbornog procesa biti redovno ažuriran svim relevantnim novostima vezanim za izbore., i pozvala je građane koje žele da učestvuju u nadgledanju izbora, da posjete stranicu CeMI-ja i registruju se za posmatranje izbora.

Koordinatorka tima dugoročnih posmatrača, Dubravka Popović, kazala je da će CeMI, u okviru građanskog nadgledanja izbora 2016. godine, imati timove dugoročnih posmatrača, koji će posmatrati sve faze realizacije procesa izbora na čitavoj teritoriji Crne Gore.

„Aktivnosti CeMI-jevih posmatrača u nadgledanju implementacije izbornog zakonodavstva i međunarodnih standarda demokratskih izbora, biće koncentrisane na rad izbornih komisija i biračkih odbora i implementaciju Zakona o izboru odbornika i poslanika i drugih relevantnih zakona“, pojasnila je Popović.

Aktivnosti CeMI-jevih posmatrača biće koncetrisane i na, kako je navela, pravno-politički aspekt izborne kampanje – odnosno pravima i obavezama političkih subjekata u odnosu na relevantno zakonodavstvo i poštovanje ljudskih prava i prava manjina tokom izbornog procesa.

„Način izvještavanja javnog servisa i drugih medija u predizbornom procesu, te stepen zastupljenosti političkih partija u njihovim programima, ponašanje sudionika izborne kampanje, bezbjednost građana kao učesnika ovog procesa takođe će biti dio aktivnosti posmatrača“, kazala je Popović.

Analitičar izbora Marko Savić, kazao je da je čist bi­rač­ki spisak pr­vi pred­u­slov za odr­ža­va­nje na­red­nih par­la­men­tar­nih iz­bo­ra.

„Ob­zi­rom na vre­men­ske ro­ko­ve, kao pri­o­ri­tet tre­ba da bu­du re­a­li­zo­va­ne ak­tiv­no­sti kontro­le iz­da­tih lič­nih do­ku­me­na­ta i ne­spor­nog utvr­đi­va­nja da ne­ma du­plo upi­sa­nih bi­ra­ča u bi­rač­kom spi­sku, kao i bri­sa­nja preminulih li­ca iz bi­rač­kog spi­ska. In­sti­tu­ci­je ko­je su uklju­če­ne u stva­ra­nje uslo­va za spro­vo­đe­nje iz­bo­ra mo­ra­ju in­ten­ziv­no ko­mu­ni­ci­ra­ti i obez­bi­je­di­ti ko­or­di­ni­sa­no dje­lo­va­nje u to­ku iz­bor­nog proce­sa“, rekao je Savić.

Do sa­da to, kako je istakao, ni­je bio slu­čaj, „ po­go­to­vo ka­da je ri­ječ o ko­mu­ni­ka­ci­ji i ko­or­di­na­ci­ji na re­la­ci­ji dvi­je ključ­ne in­sti­tu­ci­je u iz­bor­nom pro­ce­su – Ministarstvo unutrašnjih poslova i Državna izborna komisija.

Savić je podsjetio da će organizacija predstojećih parlamentarnih izbora koštati građane Crne Gore više od miliona EUR, u koje su uračunati, kako je naveo, troškovi izborne administracije, finansiranja aktivnosti izborne kampanje političkih subjekata i primjena novog sistema elektronske identifikacije birača koji će po prvi put biti primijenjen na predstojećim parlamenarnim izborima.

„1,9 miliona je predviđeno za političke partije za finansiranje kampanje na osnovu Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, što predstavlja 0,25 odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava“, istakao je Savić.

On je kazao da su procenti u Srbiji mnogo manji, a da se sredstva za pokriće troškova izborne kampanje obezbjeđuju u iznosu 0,07 odsto poreskih prihoda budžeta Srbije.

Na pitanje novinara da li će CeMI prvi dati projekcije rezultata izbora, Stojanović je rekao da će ta organizacija izaći prva sa tačnim projekcijama rezultata.

„Naš cilj je da fer izbori postanu navika, da smanjimo tenzije u izbornoj noći time što ćemo kao nezavisni posmatrači dati najtačnije moguće projekcije. To ćemo to uraditi na dva načina“, rekao je on.

Stojanović je pojasnio da će CeMI raditi metodu paralelnog prebrojavanja glasova, gdje će na osnovu određenog uzorka pokušati da procijeni rezultate izbora u relativno kratkom vremenu, kao i prebrojavanje sa svih biračkih mjesta, zavisno od rezultata kako budu dolazili.

Bonus video: