Jonica odlazi iz SNP?

Srđan Milić sinoć tu informaciju nije demantovao. Upitan da li je tačno da je Jonica najavila napuštanje partije, Milić je kazao da će se o tome tek razgovarati
310 pregleda 108 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.09.2016. 11:39h

Funkcionerka SNP-a, i bliska saradnika Srđana Milića, Snežana Jonica na sinoćnoj sjednici je kazala da će, ukoliko se potpiše koalicioni sporazum sa Demosom i URA, napustiti partiju, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Jonica je zastupala stav da se na izbore ide samostalno.

Srđan Milić sinoć tu informaciju nije demantovao. Upitan da li je tačno da je Jonica najavila napuštanje partije, Milić je kazao da će se o tome tek razgovarati.

“Ostavićemo u narednim danima da vidimo što ste vi to čuli”, kazao je Milić sinoć novinarima.

Milić i Jonica su se danas zajedno pojavili u Skupštini Crne Gore.

SNP prelomio

Glavni odbor SNP-a odlučio je da ta partija uđe u predizbornu koaliciju za parlamentarne izbore, sa Demosom i URA.

Lider SNP-a Srđan Milić saopštio je da je 120 članova GO glasalo za njegov predlog, odnosno za ulazak u koaliciju sa Demosom i URA, a 27 je bilo protiv. Predsjednik SNP-a je, nakon sinoćnje sjednice, kazao da 11 članova nije bilo u mogućnosti da glasa. Dio odsutnih članova GO, glasalo je elektronskim putem, od čega je 18 bilo za, a troje protiv. Bez te podrške, Milić ne bi imao dvotrećinsku većinu za koaliciju.

Lider SNP-a je novinarima nakon sjednice, koja je trajala šest sati, kazao da ta partija sa strankama Miodraga Lekića i Žarka Rakčevića, ulazi sa ciljem da pokaže da su u Crnoj Gori moguće promjene. “SNP ulazi u savez različitih stranaka sa jedinim ciljem, da pokaže da su promjene moguće”, rekao je Milić. Milić je kazao i da je “svima nama neopohodno da oslobodimo institucije i da niko u državi ne bude iznad zakona”.

On je kazao da smatra da je ova koalicija prekretnica u istoriji Crne Gore. ”Počinje nova era i ovaj momenat je istorija. Ovo je momenat kada se formirala nova vlast u Crnoj Gori, koja je zanemarila podjele, a okupila ju je potreba građana da dostojanstveno žive. Potreba da se zaborave podjele, i sa strane ostave razlike”, saopšteno je sinoć iz SNP-a.

Upitan o podjeli mandata u sada već sigurnoj koaliciji, Milić je rekao da će se o tome razgovarati kada partijski organi Demosa i URA potvrde ulazak u koaliciju. “Ako zaista želite promjene, budite spremni na žrtvu. Treba da spriječimo da glas onih koji ne žele da glasaju pripadne DPS-u”, kazao je predsjednik SNP-a.

Raniji, načelni dogovor je bio da od 21 mjesta u parlamentu, koliko su tri partije procijenile da mogu dobiti na zajedničkoj listi, devet pripadne Demosu, sedam SNP-u, a URA pet mandata.

Koalicija SNP-a, Demosa i URA mogla bi biti ozvaničena već do kraja sedmice.

Abazović očekuje smjenu vlasti

Potpredsjednik GP URA Dritan Abazović pozdravio je odluku SNP-a , navodeći da je ukrupnjavanje opozicije blagotvorno za stvaranje kredibilne alternative koja “bi srušila DPS sa vlasti”.

“Ukoliko budemo pametni i organizovali i dobru kampanju možemo se nadati da će Crna Gora 16. oktobra doživjeti ono što i svaka druga moderna evropska država- mirna smjena vlasti. Najveći protivnici ove koalicije biće oni koji žele da se status kvo u državi nastavi,”rekao je Abazović “Vijestima”.

On je kazao da je odluka SNP-a uvod za razbijanje matrice DPS-a u vezi sa nacionalnim i vjerskim podjelama u Crnoj Gori, kao i svih drugih vještačkih tvorevina kojima se DPS održava.

“Ako bude kako smo se dogovorili, Crna Gora će dobiti kredibilnu alternativu i odgovornu vlast poslije 16. oktobra,“ naveo je potpredsjednik GO URA.

Bonus video: