Demos i URA čekaju samo da Milić potvrdi

GO SNP u srijedu će odlučiti o koaliciji, URA takođe, Demos krajem sedmice
0 komentar(a)
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Srđan Milić, Miodrag Lekić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.08.2016. 05:28h

Sredinom sedmice definitivno će se znati da li će biti formirana predizborna koalicija Demosa, SNP-a i URA, a prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti" formiranje zajedničke liste za nastup na izborima u oktobru je izvjesno.

Izvor "Vijesti" uključen u pregovore tri partije kazao je da se samo čeka da partija Srđana Milića na Glavnom odboru odluči o koaliciji, dok su, prema riječima sagovornika "Vijesti", Demos i URA definitivno za koaliciju.

Sjednica GO SNP održaće se u srijedu, GO Demos će zasjedati krajem nedjelje, a URA će na sjednici Centralnog odbora sredinom sedmice potvrditi da želi na zajedničku listu sa Milićevom i partijom Miodraga Lekića.

U saopštenju sa sjednice Izvršnog odbora SNP-a održanoj prošle sedmice navodi se da će "predsjednik SNP-a prema GO ići sa konkretnim modelom nastupa na državnom nivou", a očekuje se da će to biti predlog da se ide u koaliciju.

Milić je "Vijestima" ranije kazao da je SNP-u cilj da građanina stavi u centar svih političkih pregovora, učini da nestanu podjele i da se vlast vrati narodu.

"Jedino tako postajemo ključna poluga u novoj raspodjeli vlasti- onoj koja će biti Crna Gora koja je i socijalistička i narodna. Sa našim prirodnim partnerima želimo da gradimo tu budućnost na fer osnovi, i bez kalkulacija", rekao je lider SNP-a.

Lideri triju partija su ranije, kako je to "Vijestima" potvrđeno iz više izvora, postigli visok stepen sagasnosti. Postigunut je i načelni dogovor o podjeli mandata. Tri partije očekuju da na izborima mogu osvojiti 21 mandat, od kojih bi Demosu pripalo devet, SNP-u sedam, a URA bi dobila pet mandata, dok bi u slučaju da osvoje neki mandat više ili manje, princip podjele mjesta u parlamentu ostao isti.

"Računamo da bi mogli da uzmemo od 23 do 27 odsto podrške, da DPS od rasutih glasova može uzeti jedan mandat, a eventualna koalicija Demosa, SNP-a i URA takođe jedan. Da bi se uzeo mandat od rasutih glasova mora se imati više od 20 odsto glasova, to bi mogla samo koalicija, Demokratski front tako ne bi bio najjača opoziciona snaga", rekao je sagovornik "Vijesti".

Prema nezvaničnim informacijama, Demos i SNP su bili izričiti da u koaliciji ne žele SDP.

Bonus video: