GRAĐANI U ZABLUDI O LIČNIM KARTAMA JOŠ OD 2007.

I Jusuf Kalamperović znao da nema biometrije

“Tada su postojali samo biometrijski pasoši, ne i lične karte”, kaže Kalamperović
283 pregleda 49 komentar(a)
Jusuf Kalmperović, Foto: Zoran Đurić
Jusuf Kalmperović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 27.08.2016. 08:15h

Iako crnogorske lične karte nisu biometrijske, Ministarstvo unutrašnjih poslova ih tako naziva još od njihovog uvođenja 2007. godine, a Jusuf Kalamperović, koji bio ministar kada je sproveden tender i potpisan ugovor za ta dokumenta znao je da su biometrijski, samo pasoši.

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović kazao je u četvrtak da su eksperti iz kompanije koja je MUP-u prodala AFIS sistem potvrdili da lične karte nisu biometrijske, i da to može zakomplikovati izborni proces, jer u Zakonu o izboru odbornika i poslanika stoji da se može glasati jedino sa biometrijskom ličnom kartom.

Kalamperović je "Vijestima" juče potvrdio da je znao da lične karte nisu biometrijske. "Tada su postojali samo biometrijski pasoši, ne i lične karte. Mi smo dobili najsavremenija dokumenta koja su postojala", rekao je Kalamperović. Ugovor koji je potpisan sa američkom kompanijom “Data Card” koštao je državu skoro sedam miliona, dok su građani lične karte plaćali po pet eura.

Nazivanje ličnih karata biometrijskim nastavljeno je i kada je ministar postao Ivan Brajović. On juče nije odgovorio zbog čega su lične karte u javnosti bile nazivane biometrijskim. Nakon njega ministar unutrašnjih poslova postao je Raško Konjević, koji je "Vijestima" kazao da su procedura za odabir izvođača kao i opredjeljenje o tipu i kvalitetu ličnih dokumenata rađeni 2007. i 2008. godine.

Direktor Instituta alternativa, Stevo Muk, kazao je da je, ako su iz MUP-a godinama govorili da su naše nove lične karte biometrijski dokumenti, a sada se ispostavi da nisu, riječ o velikoj, grandioznoj prevari u kojoj su učestvovali brojni akteri. "Ta prevara možda ima veze sa izborima, ali je prevara velika i opasna i bez svoje dodatne izborne važnosti i mogućih posljedica po regularnost izbornog procesa. Sada je potrebno da se stvar razotkrije od početka, od tenderskih specifikacija i ugovora pa do odluke MUP-a da se biometrijski podaci nađu ili ne nađu u ličnim kartama. Odgovore moraju pružiti svi, od onih koji su bili uključeni u postupak javne nabavke i ugovaranja, pa preko onih koji su bili odgovorni za nadzor i realizaciju ugovora, upravljanje ovim poslovima u MUP-u", kazao je Muk. On je dodao da su na stranicama MUP-a još aktuelne propagandne poruke pod naslovom ”Vaša najvažnija karta - biometrijska lična karta”. "Potrebno je pitati i one koji su ovakvu odobrili kampanju MUP-a”, rekao je Muk. Iz CEMI-ja su juče pozvali da se izmijeni Zakon o izboru odbornika i poslanika.

I OEBS pisao o biometriji

Muk je podsjetio da se brojnim dokumentima, uključujući i konačni Izvještaj misije OEBS o predsjedničkim izborima iz 2013, eksplicitno govori o ”biometrijskim dokumentima” potrebnim za glasanje. On je dodao da bi u demokratskim zemljama zbog ovakve afere premijer podnio ostavku, kao i da se mora pokrenuti i krivičnopravna i parlamentarna istraga ili makar kontrolno saslušanje.

Preporučujemo za Vas