Marić, Mugoša i Vujović ostaju u Vladi

Vujović je novinarima saopštio da ministri sami preuzimaju odgovornost za odluku
134 pregleda 0 komentar(a)
Boris Marić, Budimir Mugoša, Milorad Vujović, Foto: Vijesti
Boris Marić, Budimir Mugoša, Milorad Vujović, Foto: Vijesti
Ažurirano: 25.08.2016. 17:24h

Trojica nestranačkih članova Vlade Milorad Vujović, Boris Marić i Budimir Mugoša ostaće u kabinetu Mila Đukanovića. To je saopšteno nakon pres konferencije vicepremijera Vujovića, ministra rada Marića i ministra poljoprivrede Mugoše.

Vujović je novinarima saopštio da su nestranački ministri odluku donijeli vodeći se željom za mirnom promjenom vlasti i da sami preuzimaju odgovornost.

Oni su izabrani u Vladu izbornog povjerenja na osnovu Sporazuma vlasti i opozicije o stvaranju uslova za fer i slobodne i demokratske izbore.

Građani pokret URA ranije je odlučio da njihovi predstavnici izađu iz vlasti, dok su Demos i Socijaldemokratska partija donijeli odluku da ostaju u Vladi.

Razgovori predsjednika SDP, GP URA i Demosa - Ranka Krivokapića, Žarka Rakčevića i Miodraga Lekića trajali su do kasno u noć.

Ministri su juče razgovarali sa liderima ove tri partije, koje su, prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, obavijestili da će ostati u Vladi samo ako ih oni zajedno podrže u procjeni da je to korisnije za fer izborni proces.

Lider GP URA Žarko Rakčević podsjetio ih je da su oni zbog kršenja Sporazuma o fer izborima od strane DPS napustili Vladu i da im prepušta odluku i odgovornost za nju. Nakon tročasovnog ubjeđivanja, ostalo je da razgovore nastave kasno sinoć, kako bi lideri u međuvremnu još jednom razmijenili argumente. U međuvremenu, razgovarali su Milić, Lekić i Rakčević o zajedničkoj koaliciji na izborima, koja bi eventualno bila proširena i SDP-om. Krivokapić na sastanak nije bio pozvan.

SDP je ranije odlučio da samostalno izađe na izbore, dok je URA izrazila takvu spremnost ali je apelovala na kolege da je dobitna kombinacija protiv DPS građanski front. Demos još nije odlučio kako će na izbore. Lekić pokušava da obezbijedi širok savez kako rasute glasove birača, ukoliko stranke samostalno nastupe, ne bi preuzeo DPS ali i Demokratski front.

Prema informacijama “Vijesti” sa SNP-om je bio postignut načelni dogovor, ali je on sinoć trebalo da bude završen. U toj priči bi trebalo da bude mjesta i za GP URA, dok je SNP predlagao i savez sa SDP-om.

Iz Demosa i URA je ranije nagoviješteno da bi danas mogli imati konačan stav o izlasku na izbore 16. oktobra, dok SNP takođe ima sjednicu GO na ovu temu.

Bonus video: