PLAN O PREVAZILAŽENJU EKONOMSKOG STANJA I DEFICITA U BUDŽETU

BDZCG: Prihvatanje predloga Žugića bio bi direktan udarac na standard građana

U toj partiji vjeruju da su "državni aparat ali i većina lokalnih administracija pregolemi, i da su zbog toga nefunkcionalni te neizdrživo opterećuju ekonomsku i fiskalnu stabilnost i državne i lokalnih vlasti"
7 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.08.2016. 10:53h

Bošnjačka demokratska zajednica u Crnoj Gori (BDZCG) smatra da bi prihvatanje predloga mjera bivšeg ministra finansija Radoja Žugića, u cilju prevazilaženja teškog ekonomskog stanja i deficita u budžetu, bio direktni udarac na standard građana.

Iz BDZCG podsjećaju da je Žugić predložio smanjenje plata, uvođenje poreza na penzije, kao i njihovo zamrzavanje, te smanjivanje naknada majkama sa troje i više djece i zamrzavanje budućeg sticanja tog prava.

"Samim tim što su plate u sjevernom a u okviru njega posebno u sandžačkom regionu države značajno niže od ukupnog crnogorskog prosjeka, jasno je da bi ove mjere drastično uticale na smanjenje ionako niskog standarda građana ovog regiona", stoji u saopštenju Informativne sluzbe BDZCG.

Predložena mjera smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru, smatraju u BDZCG, je utemeljena i ispravna, ali bi se ona trebala primjenjivati selektivno u centralnom i južnom regionu Crne Gore.

"U sjevernom dijelu ovom izazovu treba pristupiti vrlo oprezno, jer su budžetske institucije, nažalost postale skoro jedini prostor da se dođe do nekog posla i izvora egzistencije. Vladajući režim je godinama unazad smišljeno radio da postane jedini poslodavac kako bi u izbornim manipulacijama i ucjenama lakše kontrolisao one koji su tražili posao, i to se sada vraća kao bumerang", kazali su iz BDZCG.

U toj partiji vjeruju da su "državni aparat ali i većina lokalnih administracija pregolemi, i da su zbog toga nefunkcionalni te neizdrživo opterećuju ekonomsku i fiskalnu stabilnost i državne i lokalnih vlasti".

"Pored toga, postojeći administrativni aparat vlasti ima veoma izražen koruptivni potencijal i skoro je u potpunosti zaražen nepotizmom, te je na planu smanjenja istog neophodno raditi, prije svega sistemski uz punu primjenu preporuka i standarda koji dolaze od strane evropske unuje", stoji u saopštenju.

U vrijeme dok majke iz Rožaja koje imaju troje i više djece pokušavaju ostvariti uskraćena prava po osnovu nadoknada, smatraju u BDZCG, nije moralno govoriti o zamrzavanju sticanja prava za žene koje ispune ove zakonske uslove.

"Postavlja se pitanje da li se to državna vlast zainatila da rožajskim majkama po svaku cijenu ne dozvoli i uskrati ovo pravo koje su žene u ostatku Crne Gore pod istim uslovima stekle, pa žele zamrznuti dalje ostvarivanje ovog prava. I u konačnom, BDZ smatra da je poražavajuća poruka režima da se uvede porez na penzije, i da se te iste penzije zamrznu. To bi bio direktni udarac na osiromašene i obespravljene penzionere, na najugroženiji i najnemoćniji sloj crnogorskog društva", kazali su iz BDZCG i podsjetili da bi smanjenje penzija naročito loše uticalo "u sjeverno - sandžačkom regionu u kojem su ta primanja za 30 odsto niža u odnosu na crnogorski prosjek".

"BDZCG smatra da je plasiranje ovakvih ideja od strane bivšeg ministra finansija, ili ispitivanje strpljenja građana od strane kriminalizovanog režima i njegovih satelita, ili se radi o namještenoj „lopti“ u klasičnom spinu kako bi već u drugom koraku „visočija“ politička instanca režima osporila ovakve ideje dokazujući na taj način veliku brigu i spasiteljsku misiju prema socijalno osjetljivim kategorijama građana. Šta god da je, riječ je o poigravanju sa osiromašenim narodom, te sve ovo dokazuje da sa ovim režimom ne postoje pozitivna rješenja. BDZ čvrsto vjeruje da je ovo jedan od posljednjih okušaja manipulacije DPS-a građanima Crne Gore, i da će od 16 oktobra ova politička partija biti politička prošlost Crne Gore", stoji u saopštenju.

Preporučujemo za Vas