"POLITIČKA ZLOUPOTREBA ODREDBE ZKP-A"

Radulović: Odluka pravni apsurd, u zatvor se može u parničnom postupku

Advokat: Ako se ukine odredba ZKP-a, moglo bi se desiti da se u nekoj parnici svjedok pošalje u Spuž
1239 pregleda 2 komentar(a)
Radulović, Foto: Luka Zeković
Radulović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.12.2018. 23:15h

Pravni zastupnik MANS-a Veselin Radulović rekao je da je odluka Ustavnog suda da pokrene ocjenu ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnim postupku očigledno politički motivisana i da stvara apsudnu situaciju važenja sličnog stava u Zakonu o parničnom postupku.

Da bi obezbijedio da se ukine nezakonit zatvor poslanicima Demokratskog fronta Nebojši Medojeviću i Milanu Kneževiću US je, umjesto da prihvati njihove žalbe, to učinio pokretanjem ocjene ustavnosti odredbe ZKP-a na osnovu koje je on određen. Odnosno, da se svjedok ako ne svjedoči može novčano kazniti ili zatvorom.

“To je prvi slučaj da je US po službenoj dužnosti pokrenuo pitanje ocjene ustavnosti nekog zakona, što je očigledno politička odluka i nastavak stare prakse. U Zakonu o parničnom postupku takođe postoji odredba da se svjedok može novčano kazniti ili mu se odrediti pritvor ako ne svjedoči”, rekao je Radulović.

On navodi da može doći do apsurdne situacije da se odredba ZKP-a poništi, a da ostane u parničnom postupku. “Onda bi se moglo desiti da se u nekoj parnici svjedok pošalje u Spuž jer nije dao potreban iskaz, a da ta moućnost u krivičnom postupku ne postoji”, objašnjava advokat. On podsjeća da odredba ZKP-a postoji godinama i da sama po sebi nije problematična, već je politički zloupotrijebljena.