Veliju: Tuzi su albanska teritorija koja je trenutno pod Crnom Gorom

"Pokret za ujedinjenu Albaniju smatra da na Ujedinjenu Albaniju ne treba smatrati prijetnjom po njene susjede", kazao je albanski političar i istoričar
0 komentar(a)
Tahir Veliju, Foto: Facebook
Tahir Veliju, Foto: Facebook
Ažurirano: 20.08.2016. 11:33h

Albanski političar i istoričar Tahir Veliju stigao je u Tuzi, što je objavio na svojoj Facebook stranici uz fotografiju i komentar "Tuzi, Albanija".

Ne očekujem nikakve probleme pri dolasku ili odlasku iz Tuzi ili bilo koje albanske teritorije koja je trenutno pod Crnom Gorom i nadam se da se ono što se desilo sa Srbijom i Grčkom neće ponoviti i sa Crnom Gorom, kazao je ranije Veliju.

"I prije sam posjećivao Tuzi i planiram da budem tamo 20. avgusta kako bih promovisao i predstavio jednu mirovnu alternativu. Nadam se da ono sto se desilo sa Srbijom i Grckom neće ponoviti i sa Crnom Gorom. Nema nista opasno u vezi moje knjige", napisao je Veliju na sajtu Pokreta.

Veliju je lider Pokreta za ujedinjenu Albaniju, koji zagovara ideju velike Albanije, koju bi činili i djelovi Crne Gore.

"Pokret za ujedinjenu Albaniju smatra da na Ujedinjenu Albaniju ne treba smatrati prijetnjom po njene susjede, već kao na mogućnost da se osigura trajan mir i stabilnost u regionu ilirskog poluostrva", dodao je Veliju.

On bi danas trebalo da u Tuzima promoviše knjigu "Velika Albanija".

Prije dvije nedjelje, Veliju je posjetio makedonsku prijestonicu i predložio ideju “fizičkog ujedinjavanja svih albanskih teritorija u jedinstvenu nacionalističku državu Albanaca: ujedinjenu Albaniju”.

Stav Veliuja se podudara sa onim njegovog političkog kolege Kočo Danaja, promotera kampanje za stvaranje panalbanske države na Balkanu.

Opozicija u Crnoj Gori je u martu 2014. pozvala vlasti da uskrate ulazak Danaju, tvrdeći da bi njegova posjeta bila kršenje Ustava koji insistira na zaštiti suverenosti i teritorijalnog integriteta Crne Gore.

Danaj, lider opozicione Liste za prirodnu Albaniju, bi je savjetnik nekoliko albanskih premijera a 2013. je pokrenuo inicijativu za prikupljanje milion potpisa Albanaca koji žive po Evropi da ubijedi zapadne vlade o potrebi ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu.

Njegova platforma predviđa da Ulcinj bude proglašen “slobodnim gradom” i podijeljen između Tirane i Podgorice. Tu ideju dijeli i Veliju.

Bonus video: