Tivat: DPS uzima kredite i zapošljava, građani plaćaju

Vladajuća DPS-SD-HGI većina izglasala je rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 18,27 miliona eura, a u kome su na teret umanjenja sredstva za kapitalne izdatke, povećana izdvajanja za plate i troškove lokalne administracije
117 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2016. 17:28h

Finansije su bile u centru pažnje maratonske sjednice SO Tivat koja je danas trajala više od osam sati zato što predsjednik parlamenta Ivan Novosel (DPS) nije želio da odustane od namjere da za jedan dan po svaku cijenu, završi mamutski dnevni red od 40 tačaka.

Vladajuća DPS-SD-HGI većina izglasala je rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 18,27 miliona eura, a u kome su na teret umanjenja sredstva za kapitalne izdatke, povećana izdvajanja za plate i troškove lokalne administracije. To, kombinovano sa činjenicom da je nova lokalna vlast formirala čak 19 sekretarijata, direkcija i službi i imenovala tri potpredsjednika Opštine umjesto dosadašnjeg ni jednog, bila je motiv odbornicima opozicije iz Tivatske akcije, Bokeškog foruma i Arsenala za Tivat da žestoko napadnu vlast.

„Ovo je političko zapošljavanje podobnih, a ne sposobnih i to se ciljano radi pred oktobarske izbore. Ovaj rebalans je uradila Podgorica i oktobarski izbori, a ne Vi“, kazao je gradonačelnici Snežani Matijević (DPS) Andrija Petković (BF), pitajući što su građanima „pojela“ tri potpredsjendika i novozaposleni u narasloj lokalnoj administraciji – „trotoar u Gradiošnici, sređivanje rive u Lastvi, put u Krašićima“. Ivan Starčević iz NVO Matica Boke kazao je da je prilikom izrade rebalansa prekršena procedura jer su zaobiđenje mjesne zajednice, dok je Mirko Kovačević (TA) poručio da je suština rebalansa „povećavanje izdataka iz budžeta za partijsko zapošljavanje“.

„Za preostala 4 mjeseca ove godine, povećavate fond plata za 270 hiljada eura. To znači da će dogodine trošak za plate administracije, čak i da ne bude novih zapošljavanja mimo ovih koje ste već napravili, iznositi 810 hiljada eura, a za 4 godine mandata to je bacanje 3,2 miliona eura novca građana. Mi nemamo prostora za ovako ponašanje jer moramo vraćati 2,5 miliona eura godišnje na kredite i kamate koje ste već uzeli. I sve to se čini da mnogo više kod nas svojih ljudi zapošljava Tarzan Milošević, nego vi iz tivatskog DPS“, kazao je Kovačević. On i Miomir Abović (TA) kritikovali su i podatke iz izvještaja o ostvarenju budžeta za pola godine, iz kojih su zaključili daje realan prihod Opštine, ako se odbiju višemilionska sredstva prenešena iz prošlogodišnjeg budžeta, do 30.juna bio samo oko 3,5 miliona eura. Kovačević i Abović zatražili su i objašnjenje lošeg ostvarivanja prihoda od komunalija, i pokrenuli pitanje zašto nije bilo naplate poreza na promet nepokretnosti prilikom nedavne prodaje Porto Montenegra koji je od Pitare Manka, preuzeo ICD iz Dubaija.

„Ta transakcija vrijedna nekoliko stotina miliona eura a u kojoj je suštinski, promijenjen vlasnik nad nekretninskim kompleksom koji se zove Porto Montenegro, prošla je bez uplate i centa poreza u državni i opštinksi budžet. Ako je pravno lice vlasnik nekretnina, a onda se proda udio u vlansištvu nad tom firmom, to je recept za izvjegavanje plaćanja poreza na promet nepokretnosti. Ovo je vrlo ozbiljno pitanje“, kazao je Kovačević dodajuči da je Tivat, da je u slučaju prodaje Porto Montenegra taj porez naplaćen, od toga mogao izgraditi bulevar kroz cijeli grad.

„Riječ je o prodaji osnivačkog uloga u firmi koja razvija Porto Montenegro a u taj ulog nisu ušle nekretnine, pa stoga nije bilo ni prostora za naplatu ovog poreza“, objasnio je potpredsjednik Opštine Siniša Kusovac (DPS) koji je branio i novu glomaznu lokalnu administraciju objašnjavajući da se to uradilo radi povećanja efikasbosti i brzine rada lokalne uprave.

„Rebalans nije rađen mimo mene i ne budite već sada toliko oštri u kritikama – pustite nas da sprovedemo ovu novu organizaciju, poboljšamo efikasnost rada Opštine i rezultati koje očekujemo već do kraja godine, pokazaće da smo u pravu“, uzvratila je opoziciji gradonačelnica Matijević.

Glasovima DPS, SD i HGI SO je usvojila i odluke o novim kreditnim zaduženjima od 6 miliona eura za nastavak izgradnje kanalizacije i vodovoda.

Kontrolor opozicije hvali vlast

Kontrolor opozicije po Lex specialisu za Tivat Radoš Gospić (SDP) pohvalio je način na koji se upravlja lokalnim finansijama, istakavši da je do juče ostvareno 12,5 miliona eura prihoda.

„Ostvareno je već 70 odsto budžeta i do kraja godine on će sigurno biti čak i premašen u odnosu na plan. Smeta mi što niko neće ništa afirmativno da kaže o rebalansu“, kazao je Gospić na što ga je Abović (TA) upitao „da li je siguran da on nije možda iz SD, a ne iz SDP“. „

Jako sam zabrinut Gospićevim izvještajima i ne mogu vjerovati hvalospjevima koje on piše o lokalnoj vlasti. Biti za ovakav rebalans je nemoguće jer on predviđa bacanje novca građana za plate politički napumpane lokalne administracije. Gospić priča o uštedi, a ovamo se baca 3,2 miliona eura za 4 godine“, istakao je Dejan Risančić.

Galerija

Bonus video: