Je li DPS platio odbornike za vlast u Budvi?

Perović dobio stan od 98 kvadrata od Komunalnog preduzeća
276 pregleda 23 komentar(a)
Časlav Perović, Foto: Vuk Lajović
Časlav Perović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 19.08.2016. 05:28h

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić zatražio je od Opštine Budva da mu se dostavi postkoalicioni politički sporazum i lokalnog DPS-a i Prave Budve, zbog sumnje u političku korupciju.

Ovo je ujedno prvi slučaj da Specijalno tužilaštvo provjerava sumnje opozicije da je u nekom gradu korupcijom vladajući DPS omogućio da upravlja Opštinom.

Postizbornu koaliciju, sredinom maja 2014, zaključili su tadašnji predsjednik lokalnog DPS-a Boro Lazović sa dva odbjegla odbornika Pozitivne Crne Gore Časlavom Perovićem i Milanom Balevićem. Zaključenju sporazuma prethodio je sastanak opštinskog odbora DPS, koji je jednoglasno dao podršku da se sarađuje sa tadašnjom Građanskom listom, koja je potom preimenovana u Pravu Budvu. Time je DPS sebi obezbijedio alternative u slučaju rascjepa koalicije sa SDP-om, što se i desilo dvije godine kasnije. Imajući u vidu da je do raskola u koaliciji DPS - SDP došlo nakon što se manji koalicioni partner SDP pobunio protiv prodaje Kraljičine plaže, te je DPS za sebe pridobio odbjegle odbornike Pozitivne, koji su omogućili skupštinsku većinu.

Sumnje u političku korupciju iznijete su u ljeto 2013, kada su Perović i Balević odlukom glavnog odbora Pozitivne isključeni iz partije, zbog sumnje da su glasali za izbor Lazara Rađenovića za gradonačelnika.

Naime, tada je među skupštinskim listićima, jer je bilo tajno glasanje, ukupno 19 bilo onih koji su bili za Rađenovića, što je dva više nego što je brojala tadašnja vladajuća koalcija DPS-SDP-LP.

Sumnje u političku korupciju opozicija je iznijela i u avgustu prošle godine kada je upravo glasovima odbornika Prave Budve izabran Srđa Popović za gradonačelnika, jer je protiv njegovog izbora bio koaliconi partner SDP.

Odmah nakon izbora Popović je raskinuo koaliciju sa SDP, a DPS je sa Pravom Budvom i nezavisnim odbornikom Nikolom Vukčevićem, nekadašnjim članom Pozitivne Crne Gore, obezbijedio neophodnih 17 odborničkih mandata od ukupno 32 koliko broji budvanski parlament, čime je nastavio da vlada Budvom.

Sve je kulminiralo krajem juna, kada su odbornici Demokratske Crne Gore i Demokratskog fronta Mijomir Pejović i Đorđe Vujović pozvali specijalnog tužioca Milivoja Katnića da napokon uzme slučaj političke korupcije u Budvi, a kao dokaz naveli činjenicu da je nekadašnji odbornik Pozitivne Crne Gore Časlav Perović dobio stan od 98 kvadrata od Komunalnog preduzeća kao nagradu da obezbijedi skupštinsku većinu vladajućem DPS-u.

Pokazujući papire kao dokaz da je Komunalno preduzeće tražilo od Fonda za solidarnu izgradnju stan za Perovića, opozicioni odbornici su kao još jedan od dokaza za političku korupciju naveli i to da je Perović dobio zaposlenje u Komunanom preduzeću na mjestu sekretara odbora direktora, koje je, kako su naveli, izmišljeno, jer kao takvo ne postoji u Crnoj Gori.

Oni su smatrali da je upravo zapošljavanjem kako odbornika Prave Budve, tako i članova njihovih porodica, DPS političkom korupcijom nastavio da vlada Budvom.

Optužbe opozicije su odmah demantovali kako direktor Komunalnog preduzeća Đorđe Medin, tako i Perović navodeći da on nije dobio stan, već da ga je kao i ostalih 20-ak radnika tog opštinskog preduzeća kupio pod uslovima koje je dao Fond. Takođe su naveli da je Perović zapošljen po konkursu, te da je to mjesto predviđeno sistematizacijom preduzeća. V.L.

Bonus video: