Pečurica: Da bi razvojni plan bio obezbijeđen potrebne su ekonomske reforme

"Zaduživanje produbljuje loše stanje i uništava realnu ekonomiju, što je krajnje zabrinjavajuće, jer je vođena ekonomska politika bez vizije"
295 pregleda 5 komentar(a)
Slađana Pečurica, Foto: Demokrate
Slađana Pečurica, Foto: Demokrate
Ažurirano: 17.08.2016. 11:47h

Sistem vlasti u Crnoj Gori trebalo bi da se ogleda u novim vrijednostima – političkim, ekonomskim i socijalnim razvojem, da bi se stvorio preduslov zasnovan na opštem dobru i održivosti, smatra članica Opštinskog odbora Demokrata Bar Slađana Pečurica.

Ona napominje da glavni cilj ekonomske politike za uspješnost svake vlasti, mora da bude u poboljšanju kvaliteta života i standarda građana.

"Zaduživanje produbljuje loše stanje i uništava realnu ekonomiju, što je krajnje zabrinjavajuće, jer je vođena ekonomska politika bez vizije. Prema tome, izglede za održivi rast nije moguće održati bez stranih investicija, tako da se agregatna tražnja i nivo proizvodnje jedino mogu podržati preko zaduživanja javnog sektora uz postavljanje razumnih fiskalnih ograničenja kako bi se preduprijedila neodgovorna i neumjerena javna potrošnja i ta sredstva usmjeravala isključivo u kapitalni budžet.Da bi takav razvojni plan uopšte bio obezbijeđen potrebne su ekonomske reforme u cilju jačanja makroekonomske stabilnosti i rješavanja visoke stope nezaposlenosti. Sanacioni plan bi, takođe riješio mjere javnog duga i pomogao u finasijskoj sposobnosti radi zaštite od rizika nemogućnosti podmirenja obaveza", kazala je Pečurica.

Namjera nove Vlade za uvođenjem fiskalnih pravila bi bila u donošenju Zakona o fiskalnoj odgovornosti, zbog pravila u dijelu javnog duga, budžetskog deficita i javne potrošnje.

"Na osnovu toga, finansiranja bi se vršila u skladu sa limitima postavljenim u godišnjem Zakonu o budžetu i podnošenjem zahtjeva kojim je predviđeno da se dugoročnim pozajmicama može finansirati samo kapitalni budžet.U postupku planiranja budžeta, lokalne jedinice, uz odobrenje Ministarstva finansija, bi se dugoročno zaduživale za finansiranje kapitalnih projekata – koji obuhvataju izgradnju novih projekata, renoviranja i unapređenju postojećih objekata u cilju pristupa evropskih i ostalih razvojnih fondova. Da bi se ostvarila ta finansijska stabilnost, neophodno je identifikovati potencijalne rizike i probleme, kao i stvarna dugovanja u obezbjeđivanju vitalnosti sistema", kazala je Pečurica.

"Trebalo bi nastaviti sa novim reformatorskim mehanizmima, kao upravljanjem snažnim finansija, koji je određen Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. Mjere usklađivanja će unaprijediti i sprovođenje budžetskog sistema na lokalnom i centralnom nivou. Stara dugovanja bi bila prošlost, a društveni izbor ekonomije blagostanja se ne bi pripisivao uvjerenju da „drugi bolje žive“, već usmjerenju ka zaštiti građana, da u tom okruženju svi imaju jednake uslove za život sa normalnim primanjima. Kratko rečeno, Crna Gora ne treba da bude siromašna i nestabilna država, koja je sa posledicama vladajuće političke elite okružena bez vizije, već bogata država smenjive i kontrolisane vlasti sa strogim poštovanjem smanjenja tekućeg budžeta i povećanjem učešća kapitalnog budžeta", dodala ječlanica Opštinskog odbora Demokrata​ .

Bonus video: