Gradonačelnica Tivta: Ovdje smo zbog građana

U narednih mjesec-dva krenuće gradnja nove MR1 pristupne saobtraćajnice za kompleks Luštica Bay vrijedne skoro 3 miliona eura, uređenje lungo mare pješačke staze i obale na Belanima vrijedno 1,1 milion eura, gradnja novog objekta Crvenog krsta na Seljanovu vrijednog 600 hiljada eura...
4 komentar(a)
pres Matijević, Foto: Siniša Luković
pres Matijević, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.08.2016. 13:46h

Prva njena tri mjeseca na toj funkciji, mandat nove gradonačelnice Tivta prof.dr. Snežane Matijevič obilježili su temeljna reorganizacija lokalne uprave, poboljšanje njene transparetnosti, efikasnosti rada i imidža u javnosti, stabilne lokalne finasije i priprema za realizaciju niza novih ulaganja u lokalnu infrastrukturu, čulo sena press konferenciji koju je Matijevićka održala sa svojim saradnicima.

Gradonačelnica koja predvodi izvršnu DPS-SD-HGI lokalnu vlast, kazala je da je za 90 dana koliko se nalazi na toj funciji „urađeno dosta, ali se uvijek može još bolje, pa se nadam da će to tako biti i u narednom periodu.“ Kako je rekla, njena vrata stalno su otvorena za građane i druge subjekte sa kojima je intenzivoirala kontakte, poput privrednog aktiva grada, a što je rezultiralo konkretnim pomacima u smislu smanjenja dijela lokalnih dadžbina, povećanja efikasnosti administracije i pomoći Opštine privrednicima da uspostave kontakte i saradnju sa velikim stranim investitorima poput Porto Montenegra.

„Aktivirali smo Komunalnu policiju koja prije nije radila i uveli red na ulicama, pa je u periodu od 31.maja do 31.jula izrečeno 300 prekršajnih naloga i naplaćeno 28 hiljada eura kazni za nepravilno parkiranje. Služba zaštite je izmještena iz neuslovnog objekta u centru grada na novu privremenu lokaciju na Seljanovo, dodatno je ojačana kadrovima i opremom i do sada se odlično pokazala sa novim načelnikom Zoranom Barbićem na čelu. Komunalno preduzeće sa novim direktorom Tonkom Lukšićem unapredilo je svoj rad i održavanje komunalne higijene, a preuzelo je i gazdovanje većinom javnih pristaništa u Tivtu. Produžili smo radno vrijeme za prijem stranaka u Opštini, realizovali niz manjih investicionih ulaganja i pripremili se za veće projekte čija realizacija počinje već u septembru, odmah nakon prestanka sezonske zabrane izvođenja građevinskih radova. Sa radom je počelo novoizgrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i predati su ključevi novoizgrađenih 140 stanova za radnike lokalne uprave, JP, JU i MUP-a“- kazala je Matijević.

U narednih mjesec-dva krenuće gradnja nove MR1 pristupne saobtraćajnice za kompleks Luštica Bay vrijedne skoro 3 miliona eura, uređenje lungo mare pješačke staze i obale na Belanima vrijedno 1,1 milion eura, gradnja novog objekta Crvenog krsta na Seljanovu vrijednog 600 hiljada eura, prve faze nove ulice Cacovo od 200 hiljada eura, društvenih prostorija i sportskih terena u Gošićima, trotoara u Radovićima, asfaltiranje lokalnih puteva, sanacija krova centra za kulturu i nabavka nove bioskopske opreme... Njemačka organizacija HELP sa 200 hiljada eura, podržaće gradnju prve zgrade sa 4 stana za pripadnike RAE poplacije u Vrijesu, čime u spetembru počinje fazna realizacija projekta iseljenja neformalnog naselja „7.jul“ u Bonićima.

„Odsustali smo od namjere da se Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama gradi na mjestu barake Crvenog krsta na Seljanovu i u saradnji sa resornim ministarstvima, radimo na tome da se za te namjene rekonstruiše i opremi objekat starog Dječjeg dispanzera pored Doma zdravlja koji je na mnogo primjerenijoj lokaciji za te namjene.“- kazala je Matijević kojoj je pored saniranja ove greške bivšeg gradonačelnika Ivana Novosela, dopalo da ispravlja i niz drugih njegovih propusta. Za raliku od Novosela koji za dvije godine mandata nijednom nije izašao pred novinare, Matijević će to redovno raditi sa svim svojim saradnicima, svaka tri mjeseca.

Povećanje administracije za njen efikasan rad?

Na pitanje „Vijesti“ da prokomentarišu činjenicu da po novoj organizaciji, Opština Tivat ima čak 19 različitih sekretarijata, direkcija i službi, dok istoivremeno Podgorica kao glavni grad ima 11, potpredsjednik Opštine dr Siniša Kusovac (DPS) je kazao da je to napravljeno radi povećanja efikasnosti rada administracije.

„Broj organa jeste veći nego ranije, ali je njihova struktura „plića“ i imaju samo po nekoliko službenika. To je napravljeno da se ubrza procedura i efikasnost rada Opštine, da bi građani, investitori i ostali što brže riješevali svoje poslove pred lokalnom upravom.“- kazao je Kusovac dodajući da je ova reorganizacija čiji je on bio jedan od glavnih kreatora, učinilo da Opština nije imala vremena da nakon isteka prvobitnog ugovora o zakupu Autobuske stanice,30.juna preuzme gazdovanje tim objektom od kompanije „Franca“.

„Njima smo stoga produžili ugovor na šest mjesecim, do kraja ove godine i mi u tom periodu treba da odradimo elaborat i pripreme za preuzimanje Autobuske stanice i odlučimo hoćemo li njome i javnim parkinzima gazdovati direktno kao grad, ili u sistemu privatno-javnog partnerstva“- istakao je Kusovac. Jedno od glavnih predizbornih obećanja DPS na lokalnim izborima 17.aprila bilo je da će Tivat ubuduće sam gazdovati parkinzima, autobuskom stanicom i gradskom lučicom Kalimanj.

Bonus video: