DPS brani Daniloviću da čisti birački spisak

DPS je ranije odbio da pošalje predstavnika u Koordinaciono tijelo, a prije dva dana je u pojedinim medijima objavljeno da ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović nezakonito suspenduje službenike MUP-a jer odbijaju da rade po njegovom nalogu
65 pregleda 51 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.08.2016. 06:21h

DPS neće dozvoliti da se brišu nezakonito upisani birači, a vladajuća koalicija ne prihvata da Koordinaciono tijelo MUP-a za praćenje implementacije izbornog procesa nastavi sa provjerama nezakonito upisanih.

To je jasno nakon jučerašnje sjednice skupštinskog Odbora za praćenje primjene zakona, kada je kopresedavajući Milutin Simović (DPS) zaključio da takvu nadležnost mogu da imaju samo oni.

DPS je ranije odbio da pošalje predstavnika u Koordinaciono tijelo, a prije dva dana je u pojedinim medijima objavljeno da ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović nezakonito suspenduje službenike MUP-a jer odbijaju da rade po njegovom nalogu. Potpredsjednik Skupštine Milutin Simović juče je, na prvoj sjednici Odbora za praćenje primjene izbornih zakona, zaključio da praćenje primjene izbornih zakona ima samo taj odbor.

“Ministar poziva poslanike da rade u komisiji koju je on formirao umjesto da odgovara ovom odboru. Ne može se nešto brisati i urušavati sistem... Zajednička je obaveza svih nas da pratimo eventualne nezakonitosti u biračkom spisku i formiranjem ovog odbora stavlja se tačka na nezakonita rješenja”, rekao je Simović.

Danilović je formirao Korodinacioni tim na osnovu Uredbe o organizaciji i radu državne uprave, gdje piše da na to ima pravo za vršenje poslova gdje treba da se angažuju državni službenici različitih organizacionih jedinica. Ministar može donijeti odluku i o angažovanju stručnjaka van državne uprave, predviđa član 55 Uredbe.

On je kazao da je DPS “najmanje odgovoran za birački spisak, jer godinama taj resor nije u njihovoj nadležnosti”, te da im odgovara da se on raščisti.

Poslanik Demos-a Zoran Miljanić, koji je i član Korodinacionog tijela MUP-a, poručio je Simoviću da DPS-u ne odgovaraju tijela u kojima oni nemaju većinu i da je rad Koordinacionog tijela očito imao efekta, čim ih toliko “žulja”. “Demos je ušao u Vladu izbornog povjerenja da se očisti birački spisak, a da je ministar bio u pravu kada je formirao ovo tijelo pokazuje vaša nervoza. Na putu smo da se pročisti spisak i to je suština. Pravo je zadovoljstvo kad se DPS i MUP ne slažu,” rekao je Miljanić.

Ljerka Dragićević (HGI) zamjerila je Daniloviću što nije zvao manjinske partije u Koordinaciono tijelo, a Darko Pajović (Pozitivna) objasnio je da je ministar tražio predstavnike pet najvećih klubova, među kojima je iz vladajuće koalicije samo DPS. Time bi vladajući savez, objasnio je, u Koordinacionom tijelu bio u manjini.

Pajović je kao predsjednik Skupštine predsjedavao konstitutivnom sjednicom Odbora, za čije su kopredsjednike izabrani Milutin Simović i Draginja Vuksanović (SDP). Odluka o formiranju skupštinskog odbora donijeta je još prije dvije godine, a problemi kojima će se on baviti aktuelizovani su u više navrata ispočetka.

O fantomskim biračima i radu DIK 23. avgusta

Pred skupštinskim Odborom u utorak 23. avgusta naći će se ministar unutrašnjih poslova i predstavnici DIK-a. Danilović treba da objašnjava šta je sa 121 hiljadom birača kojima su promijenjena biračka mjesta, sa 1.500 bez dokumenata, odnosno 1.263 građanina upisanih u birački spisak iako nemaju rezidencijalni uslov. To su upravo oni građani čije je brisanje Danilović tražio od načelnice Nataše Starovlah, što je ona odbila.

Iz DIK-a treba da objasne kako će da kontrolišu da li će biti zloupotreba tokom predaje stranačkih lista, jer zakon zabranjuje da jedan građanin podrži više od jedne partijske liste.

Bonus video: