Abazović: Zaslužujemo kaznu ako zajedno ne spriječimo rasprodaju

Prvi put nakon rascjepa jedinstvenog DPS-a 1997. godine, ta partija će sama provjeriti rejting među biračima, zbog čega i njeni saveznici vjerovatno moraju sami u izbornu trku
69 pregleda 15 komentar(a)
izbori, Foto: Arhiva Vijesti
izbori, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.08.2016. 18:22h

Do predaje izbornih lista za parlamentarne izbore 16. oktobra ostalo je nešto više od mjesec, pa većina opozicionih partija još odlaže konačnu odluku o tome da li će samostalno ili u koaliciji izaći na njih.

Kako sada stvari stoje, čini se da će, ipak, skoro sve partije pojedinačno odmjeriti snagu na biralištu, izuzev članica Demokratskog fronta.

To će biti i prvi put da nakon rascjepa jedinstvenog DPS-a 1997. godine ta partija sama provjeri povjerenje među biračima, jer je posljednju deceniju i više nastupala u političkim savezima sa Narodnom strankom, Liberalima, SDP-om, albanskim partijama....

Njen lider Milo Đukanović nedavno je iz Berana poručio da očekuje više mandata nego na prethodnim izborima. I DPS se mjesecima unazad detaljno spremao za to, dok je s druge strane izigrala opoziciju koja godinama insistira na fer izbornim uslovima i to: ne poštujući Sporazum o slobodnim izborima, falširajući primjenu Afis sistema, čišćenje Centralnog biračkog spiska, kontrolu glasanja, ravnopravnu medijsku utakmicu, rad Agencije za sprečavanje korupcije...

Nakon Demokrata Alekse Bečića, koji su od osnivanja ponavljali da nastupaju samostalno, odluku o tome kako će pred birače danas će na Žabljaku na sjednici GO donijeti Demos Miodraga Lekića. Ako oni decidno odluče da nastupaju sami i GO SDP-a Ranka Krivokapića će 22. avgusta vjerovatno imati istovjetan stav.

Međutim, ako GO Demosa ovlasti Lekića da nastavi razgovore sa građanskom opozicijom o zajedničkoj listi, i SDP će ostaviti otvorena vrata za zajednički nastup, saznaju “Vijesti”.

To je već učinio Građanski pokret URA, koji je počeo pripreme za samostalan nastup na izborima ali istovremeno svakodnevno apeluje na kolege da se urazume ako im je zajednički interes rušenje vlasti DPS-a.

Potpredsjednik GP URA Dritan Abazović ponavlja da “svi oni koji vjeruju u građansku Crnu Goru i misle da ovakva vlast 26 godina šteti interesima njenih građana, treba da se okupe i demonstriraju da su spremni na dogovor oko strateških stvari”.

“A prva strateška stvar je demokratska smjena vlasti. Sva ostala pitanja, koja nijesu nevažna i u kojima možda postoji razlika među političkim subjektima, treba u ovom trenutku ostaviti po strani”, rekao je Abazović za “Vijesti”.

Kada su u pitanju lokalni izbori u Budvi, Kotoru i Andrijevici, koji se održavaju paralelno sa parlamentarnim, Abazović kaže da je tamo veća želja za udruživanjem i razumijevanjem.

“I taj segment izbora je važan, ali svi moramo biti svjesni da su državni izbori biti ili ne biti zbog totalne rasprodaje države, korupcije, kriminala, pljačke i preuzimanja države od strane mafije. Ako na to gledamo blagonaklono, zaista zaslužujemo kaznu građana”, dodaje on.

Lider Demosa Miodrag Lekić zagovara širi građanski savez, u koji bi sem Građanskog pokreta URA i SDP-a bile Demokrate i SNP. O tome je i razgovarao sa liderima tih stranaka, ali sa Bečićem dogovora nije bilo, dok sa SNP-om još traju razgovori. Ta partija, takođe, 22. avgusta ima sjednicu GO na kojoj će biti riječi i o izlasku na izbore. Istovremeno, Milić se preračunava šta mu je isplativije - da rizikuje samostalnim izlaskom i dobije tri ili četiri mandata ili da od Lekića isposluje više mjesta i time amortizuje pad rejtinga stranke.

Član Predsjedništva Demosa Zoran Miljanić kaže da su oni “kao ozbiljna partija, a imajući u vidu Dontovu formulu kojom većina rasutih glasova ide najjačim listama, inicirao mogućnost zajedničkog nastupa sa nekim partijama”.

“To od svih ovih političkih subjekata dosada nije prihvaćeno. Od velike važnosti je da opozicine partije koje se odluče za koalicioni nastup imaju pozitivnu sinergiju, odnosno da zajedno osvoje više glasova nego što bi samostalnim izlaskom na izbore. Demos će odluku donijeti na stranačkim organima, svjestan cilja, a to je promjena vlasti na oktobarskim izborima”, rekao je Miljanić “Vijestima”.

Političkog saveznika DPS-a na izborima u posljednjoj deceniji - SDP, sada međutim inspiriše razvlašćivanje partije Mila Đukanovića, a najboji put je naravno politički savez.

“SDP je izlaskom iz Vlade i pokretanjem parlamentarnog dijaloga koji je doveo do prelazne vlade stvorio novu političku dinamiku i time postavio snažan temelj za političke promjene. Kao partija koja jedina postoji 25 godina na istom programu i ima stabilnu politiku i strukturu, smatrali smo se najodgovornijima da pokrenemo proces smjene jedne partije koja je zarobila državu i sprovodi brutalnu poharu njenih resursa. Uvjereni smo bili i tada, i danas smo, da taj posao treba da obavi objedinjena, snažna, građanska, proevropska alternativa nesporno privržena državi Crnoj Gori. Prvi put je stvorena takva snaga na opozicionoj sceni. Zato je predsjednik SDP-a, kao što je pokrenuo Parlamentarni dijalog, pokrenuo i pitanje tog širokog građanskog opozicionog bloka protiv tajkunske vlasti. Sve što smo radili, posebno od oktobra prošle godine, bilo je usmjereno ka tom cilju i za to smo platili skupu cijenu od udara na partiju do svakodnevnog linča kojega sprovode najamnički DPS mediji prema nama”, rekao je “Vijestima” funkcioner SDP-a Ivan Vujović.

On dodaje da taj cilj dans nije blizu, ali da SDP ne zatvara vrata dok god to ima smisla. “U međuvremenu, SDP je završio pretkampanju, obišli smo Crnu Goru i spremniji smo nego ikad za izbore”, rekao je Vujović.

Na spisku onih koji mjesecima apeluje na opoziciju da se ujedini, ne isključujući u tom pozivu ni DF, je samostalni poslanik i odnedavno lider pokreta “Otpor beznađu” Mladen Bojanić.

“Ne bih do kraja odbacio mogućnost zajedničkog nastupa opozicije. Šanse još postoje, ako ne za formiranje jedne opozicione izborne liste, a ono, bar za zajedničko djelovanje u pravcu postavljanja uslova koji bi bili prihvatljivi svim opozicionim strukturama”, navodi on.

Bojanić ne očekuje da će izbori biti fer ni demokratski, ali poručuje kolegama da makar očekuje da “sva opozicija nađe zajednički sadržalac i uslovi prihvatanje izlaska na takve izbore, tako da sljedeći saziv Skupštine bude ograničen na godinu, a vlada bude sastavljena od svih parlamentarnih stranaka”.

“Izborni rezultat bi bio jedino mjerilo participacije u vladi, a ona bi bila formirana na bazi koministara i morala bi imati ključni cilj da obezbijedi demokratsk ambijent u vršenju vlasti i pripremi društva za slobodne izbore u roku od godinu dana. Svaki drugi scenario vidim kao puku borbu za mandate, odnosno borbu za prvo mjesto u opoziciji. To je neprihvatljivo za ukupno društvo, i vjerujem da će građani znati da prepoznaju i kazne takvo ponašanje”, navodi Bojanić.

I dok se građanska opozicija još grči u neizvjesnosti, DF vodi kampanju još od protesta prije 11 mjeseci. “Pobjeda” je objavila da su oni sastavili izbornu listu, čiji će nosilac biti Andrija Mandić, lider Nove, koga slijede lideri PzP-a Nebojša Medojević i Demokratske narodne partije- Milan Knežević.

Abazović: Ne smijemo da zanemarimo apstinente

Dritan Abazović kaže da svi koji misle da treba samostalno nastupiti na izborima imaju apsolutno pravo na to, ali “da moraju biti svjesni činjenice da to konačno ide u korist DPS”.

"Apelujem na političke lidere da razmisle o metodologiji i da se okupimo oko promjena. Građani toliko čekaju promjene i mislim da bi neko okupljanje definitivno motivisalo građane da izađu na izbore, jer ne smijemo da zanemarimo apstinenciju, pošto postoji jedan dio nimalo nezanemarljivih građana koji će ostati kući ako nema udruživanja. Što više građana mora da izađe na izbore, kako ne bismo dozvolili DPS-u da otima pobjede i nelegitimno konstituiše vlast. Mi smo spremni na stvaranje građanskog bloka, ne zato jer sumnjamo u svoj rezultat, već mislimo da Crna Gora treba da dobije građansku alternativu jer D'ontovom formulom ne treba da omogućimo da DPS dobije jedan, dva ili najgore tri poklonjena mandata. Građanski dio opozicije mora da se okupi u jedan blok, a da li će to biti trojka ili četvorka, petica nije važno. Taj blok bi bio atraktivan i za manjinske partije, koje već otkazuju poslušnost DPS-u koji ih je toliko puta prevario", navodi Abazović.

Bojanić: Biti prvi među opozicijom je Pirova pobjeda

“Pozvali smo ostale kolege iz opozicije na razgovore , ali nismo naišli na neki veliki odziv, možda se čeka rasplet u vezi sa vladom, a možda su u igri neki drugi motivi. Ne bih procjenjivao njihove strategije, vjerujem da će javnosti sve brzo biti jasno. Mi se spremamo za, u ovom trenutku jedino moguću opciju, a to je samostalan nastup, ali ćemo te aktivnosti sa zadovoljstvom preusmjeriti u pravcu formiranja opozicione liste Svi zajedno, ukoliko ostale kolege iz opozicije iskažu interesovanje i budu do kraja spremne za takav scenario”, kaže Mladen Bojanić.

Na pitanje ko snosi odgovornost i kakva bi ona trebalo da bude ako DPS ponovo sa manjim partijama zadrži vlast nakon izbora, on navodi:

”Pitanje odgovornosti je skoro pa nebitno ukoliko se desi takav rasplet događaja. Javnost, s pravom, neće imati sluha za međusobna optuživanja za loš izborni rezultat. Sva opozicija će biti krivac, a potpuno je nevažno ko je manje a ko više kriv. Optuživanja i utvrđivanje odgovornosti za neuspjeh neće popraviti društveno-ekonomsku situaciju niti jednog jedinog građanina. A cilj je valjda svih opozicionih struktura da se desi upravo suprotno - da se smjenom ove vlasti otvori prostor za poboljšanje uslova života svih građana. Biti prvi među opozicijom je Pirova pobjeda neke od opozicionih struktura, a sa druge strane, pobjeda DPS-a sa satelitima garant urušavanja ekonomske pozicije svih građana, pa i partijskih članova. Jedine benefite mogu imati lideri i rukovodstvo stranke. To nije borba za demokratiju, to je naopak sistem vrijednosti. Znam da su svi iz opozicije toga svjesni i jedino je ispravno da na kraju, ipak, prevlada interes društva a ne pojedinaca”, rekao je Bojanić.

SD očekuje rezultat kao u Tivtu, neće sa Pozitivnom i CDU

Koalicioni partneri DPS-a Socijaldemokrate Ivana Brajovića, Pozitivna Crna Gora i Bošnjačka stranka već su najavili da će samostalno izaći na izbore. Zasada nema ni indicija ni da će albanske partije biti na jednoj listi. Iako se spekuliše da bi Pozitivna, SD i CDU Miodraga Vlahovića mogli nastupiti u političkom savezu kako bi osigurali mjesta u parlamentu, u SD za to ne postoji zainteresovanost, saznaju “Vijesti”.

“Sve aktivnosti koje smo preduzeli prethodnih godinu dana od kada smo osnovani, a koje se odnose na zaokruživanje kvalitetne partijske infrastrukture u svim gradovima, kao i formiranje centralnog, operativnog i opštinskih izbornih štabova, od samog početka su bile u funkciji priprema za samostalan nastup na oktobarskim izborima. Sve informacije koje dobijamo sa terena nam govore da ćemo na izborima ostvariti odličan rezultat, koji će biti jednako dobar kao onaj na lokalnim izborima u Tivtu, kada smo dobili preko 10 odsto podrške i postali druga najjača partija u tom gradu. Ipak, konačnu odluku o načinu izlaska na izbore ćemo kao ozbiljna partija blagovremeno donijeti na odgovarajućim partijskim organima”, rekao je “Vijestima” potpredsjednik SD Damir Šehović.

On vjeruje da će “nezavisno od načina izlaska na izbore SD biti dio buduće vlasti, koja će se po završetku izbora konstituisati, nastaviti da realizujemo svoj prepoznatljiv izborni program, zajedno sa svim naprednim političkim subjektima koji sa nama dijele iste evropske i evroatlantske vrijednosti, i koji su posvećeni opštem dobru Crne Gore”.

Bonus video: