Jonica: Problematična saradnja policije i tužilaštva

„Smatram da Stojanovića treba pitati zašto ima takav odnos prema Markoviću, odnosno da li je isti posledica šta jedan o drugome znaju ili šta zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista zna o sadašnjem direktoru policije“, kazala je Jonica.
61 pregleda 6 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 14.08.2016. 13:37h

Saradnja policije i Tužilaštva je problematična, ocijenila je zamjenica predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu, Snežana Jonica, navodeći da je izborom Vrhovnog i Glavnog specijalnog tužioca problem postao još veći.

Ona je poručila da ohrabruje što je novo rukovodstvo tužilaštva odlučilo da potpuno javno, otvoreno i argumentovano govori o problemima u saradnji s policijom.

“To je novi vjetar koji bi mogao da pomete mnoge”, rekla je Jonica agenciji MINA.

Ona je navela da bi “zli jezici” rekli da su policija i Tužilastvo u tihom ratu.

“Godinama je u Izvještaju tužilaštva koji je dostavljan Skupštini ukazivano na to da postoje problemi u saradnji sa policijom. Izborom novog Vrhovnog državnog tužioca i Glavnog specijalnog tužioca problemi su postali još veći”, ocijenila je Jonica.

Kako je navela, počeli su opstrukcijom direktora policije oko izbora šefa policijskog odeljenja za saradnju sa Specijalnim tužilaštvom, nastavili opstrukcijom u popunjvanju tog tima, što je kulmuniralo, kako smatra, skandaloznim februarskim saopštenjem direktora policije kojim traže da ih Vlada zaštiti od tužilaštva.

“Pa zamislite državu i njenu stabilnost u kojoj se događa takvo nešto”, dodala je Jonica.

Ona je ocijenila da direktor policije mora da shvati da ono što radi policija mora biti u interesu građana Crne Gore, a ne u interesu onoga od kojeg je, kako je navela, navikao da jedino prima i bespogovorno izvršava naloge - Duška Markovića.

„Smatram da Stojanovića treba pitati zašto ima takav odnos prema Markoviću, odnosno da li je isti posledica šta jedan o drugome znaju ili šta zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista zna o sadašnjem direktoru policije“, kazala je Jonica.

Ona je ponovila da direktora policija treba smijeniti zbog, kako je rekla, dokazanog nezakonitog postupanja u radu policije za koje je na toj poziciji po više osnova odgovoran.

„Potrebno je utvrditi da li menadžment policije ne zna šta piše u Zakonu o krivičnom postupku (ZKP) ili ne želi da postupa po njemu. Ukoliko je u pitanju samo nepoznavanje i nerazumijevanje jasnih normi ZKP-a neophodno je napraviti pojačanu edukaciju ključnih struktura u policiji o nadležnostima Tužilaštva i policije koje su jasno definisane ZKP-om“, smatra Jonica.

Ona je podsjetila da je članom 257 ZKP-a precizno propisano da je policija dužna da, ako postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično djelo, odmah obavjesti državnog tužioca, pa da zatim po zahtjevu tužioca ili samonicijiativno preduzme sve potrebne mjere.

„Da se pronađe učinilac krivičnog djela, da se učinilac ili saučesnik ne sakrije ili ne pobjegne, da se otkriju i obezbijede tragovi krivičnog djela i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz, kao i da prikupi sva obavještenja koja bi mogla biti od koristi za uspješno vođenje krivičnog postupka”, ukazala je Jonica.

Kako je dodala, članom 44 ZKP precizno je propisano da je za krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti državni tužilac nadležan da: 1) izdavanjem obavezujućih naloga ili neposrednim rukovođenjem usmjerava radnje organa uprave nadležnog za policijske poslove (u daljem tekstu: policija), vojne policije, organa uprave nadležnog za poslove carina, organa uprave nadležnog za poslove poreza i drugih organa uprave u izviđaju.

“Ono što govore informacije s kojima ja raspolažem je da je policija vrlo često i to u bitnim predmetima preduzimala određene radnje a da prije toga nije obavješten tužilac, te da su neke od tako sprovedenih radnji možda i prouzrokovale da u konačnom ne može da se dođe do relevantnih dokaza, do optužnice ili do dovoljno kvalitetne optužnice koja bi obezbjedila presuđenje”, kazala je Jonica.

Na pitanje kako vidi ulogu sudova u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, Jonica je rekla da ako država hoće ozbiljno da se obračuna sa organizovanim kriminalom mora imati efikasan organ krivičnog gonjenja.

“Dileme nema - po zakonu to je tužlaštvo. Ali eto problema: dok je god na čelu policije Stojanović nećemo imati profesionalno postupanje policije po nalozima tužilaštva", smatra Jonica.

Ona je ocijenila da će nakon imenovanja direktora policije koji nije iz “poslušnih raznih krugova moći” dalji proces biti lak - na sudovima će biti samo da rade na pojačanju ažurnosti, a u nekim oblastima i na pooštravanju kaznene politike.

“Već sada je osnaženo tužilaštvo i nadam se ubrzo preporođena policija daju odličan materijal sudstvu, neoborive dokaze. I ukoliko ne bude odgovarajućih presuda, onda će se jasno moći prepoznati slabe tačke u sudovima”, kazala je Jonica.

Ona je istakla da je potrebno da se se prestane sa ispraznom pričom o "uspostavljanju saradnje".

“Samo da svako radi svoj posao u skladu sa zakonom i rezultati moraju doći. A to znači sve više putnika u Spuž, na dug boravak tamo”, dodala je Jonica.

Prema njenim riječima, apsolutno zabrinjava i rastužuje nedostatak kapaciteta - tehničkih i ljudskih u tužilaštvu i policiji.

“Prostorije za rad tužilaštva ne ispunjavaju ni osnovne bezbjednosne uslove za dolazak na posao Stankovića i Katnića koji su po zakonu štićene ličnosti, a budžet tužilaštva, broj zaposlenih i uslovi u kojima rade onome ko posjeti tužilaštvo šalju samo jednu poruku - Ova država ne želi da tužilaštvo radi svoj posao. I ponaša se sa njim kao sa nužnim zlom", rekla je Jonica.

Specijalno tužilaštvo je, kako navodi, dugo funkcionisalo bez policijskog odjeljenja za saradnju sa specijalnim tužilaštvom koje mu je osnovno oruđe za rad, a sada sa 13 od 20 članova tog odjeljenja.

Jonica je pojasnila da je u međuvremenu više nadležnih tijela, uključujući i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu i Skupština, jasno ocijenilo da je potrebno ne samo popuniti planirani sastav od 20, nego povećati broj članova tog odjeljenja, uz posebnu pažnju posvećenu profesionalnom i ličnom kredibilitetu onih koji treba da budu članovi tog tima.

"Ne možete u evropsko more uploviti bez pogonskog goriva demokratije, to je jasno. Stičem utisak da ova vlast u tom moru ima samo šlauf. I to onaj za spasavanje", zaključila je Jonica.

Bonus video: