Vulović: Začuđujuće kakvom lakoćom funkcionišu štetočine

Vulović dodaje da je "jači predator ipak pokazao svoju moć i malim hijenama dozvolio da preuzmu mjesto drugog predatora sa kojim je godinama harao"
91 pregleda 5 komentar(a)
Špiro Vulović, Foto: Demokrate
Špiro Vulović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 14.08.2016. 11:00h

Kotorom se ovih dana osjeća, da kažemo blažim izrazom, neprijatan miris truleži. Iste one truleži čiji neprijatan miris privlači razne strvinare, bilo kojoj vrsti oni pripadali, navodi u svom saopštenju Špiro Vulović, potpredsjednik Opštinskog odbora Demokrata Kotor.

"Svi znamo da i njih ima različitih i sa veoma različitim apetitima i ukusima. Ovi koji se pojavljuju i javljaju ovih dana u drevnom,nekada gradu, danas samo naseljenom mjestu, su doduše jedna nova vrsta. Vrsta lešinara koja je omogućila jednoj drugoj vrsti koja bi se mogla nazvati predatorima, da prvo ubiju svoj plijen, što im je svakako svojstveno, zatim ga prilično dobro, svojim oštrim predatorskim zubima iskasape, da bi ostatke ostavili lešinarima ili strvinarima da i oni zadovolje svoje potrebe", navodi Vulović.

Dodaje da je začuđujuće kakvom lakoćom i uigranošću funkcionišu "ove dvije grupe štetočina, jer je poznato da u životinjskom svijetu važe veoma surova pravila oko podjele plijena".

"Međutim, ove nove vrste predatora i strvinara su očito evoluirale do te mjere da su se čak razne vrste i grupe njih počele udruživati u cilju što lakšeg i efikasnijeg hvatanja i čerečenja plijena. Kotor tu nije imao nikakve šanse, ionako saćeran u ćošak, oivičen brdima sa jedne, i morem sa druge strane. Doduše, tu je i tunel ali toliko zagušljiv da se kroz njega nije usudio bježati jer bi mu i tu bio kraj. Kraj koji je skoro, ovako ili onako, dočekao. Dočekao, a da se nije pokušao ni odbraniti. Bilo je tu s vremena na vrijeme pokušaja, koji naravno nijesu urodili plodom jer su predatori, u ovom slučaju udavi, radili polako, ali sigurno. Tako da siroti Kotor i Kotorani nijesu ni primijetili da su udavljeni, a da se ni nijesu pokušali braniti", piše u saopštenju.

"Udaviše tako savremeni predatori sve ono što je u Kotoru gradu tada postojalo i radilo. Dugačak bi bio spisak nabrajati sve. Mnogo kraći je, svakako, onaj gdje možemo nabrajati što je ostalo. A ostalo je toliko malo da za to ni ne treba spisak, ostalo je samo jedno ime, koje je postalo sinonim Kotora, a to je Luka Kotor. Nije žalost što je Luka ostala, nego što nijesu pretekli ostali giganti koji su udavljeni i ostavljeni hijenama da ih raskomadaju. Isti ti lešinari ili njihovi klonovi, svejedno, ovih dana krstare Kotorom i pokušavaju za sebe prigrabiti kakav komadić plijena, koji će ostati poslije predatora kojima su omogućili da žrtvu dovede u bezizlaznu situaciju. Tako sada predlazu reviziju poslovanja Luke Kotor. Normalno da niko nije protiv revizije, naprotiv. Ali reviziju predlaže onaj koji je bezrezervno podržao predatore, kojih je u slučaju Luke bilo dva. Pa kada su se ta dva sukobili oko plijena, hijene su stale na stranu jačeg. Normalno, očekivali su da će tako i njima više pripasti. Stali na stranu jačeg i sada kidišu na slabijeg, koji još jedva i stoji na nogama."

Vulović dodaje da je "jači predator ipak pokazao svoju moć i malim hijenama dozvolio da preuzmu mjesto drugog predatora sa kojim je godinama harao".

"Kada se ovaj malo izigrao i počeo,vjerovatno, tražiti više, snažniji predator ga je eliminisao i sa hijenicama sklopio dogovor o budućoj saradnji. Pošto te hijene sada vršljaju po Kotoru i pokušavaju da pokupe koju mrvicu, mi kotorske Demokrate bi poručili sugrađanima da je došao poslednji momenat da se otmu iz zagrljaja predatora i strvinara i preuzmu odgovornost u svoje ruke. Kotor je obavijen udavom koji samo čeka da ga proguta, dok hijene čekaju da dobiju svoj dio. Nećemo dozvoliti nikome, a pogotovo ne bezličnim figurama sa crnogorske političke scene, da se bestidno poigrava našim gradom i našim životima. Ne daj se, Kotore!", zaključuje Vulović.

Bonus video: