Jasavić: Solidarnost je uvijek bila temeljna vrijednost dijaspore

Jasavić je zaključila da je dijaspora najvitalniji i najsposobniji dio države, koji je u raznim sredinama i sistemima uspio da se valorizuje i bude prihvaćen od svih civilizacijskih krugova
1 komentar(a)
Azra Jasavić, Gusinje, Foto: Pozitivna Crna Gora
Azra Jasavić, Gusinje, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 14.08.2016. 11:44h

Zamjenica predsjednika Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić boravila je u radnoj posjeti Opštini Gusinje. Tom prilikom razgovarala je sa predstavnicima Fondacije Gusinje za Ameriku i Evropu iz dijaspore.

“Razlog moje posjete Opštini Gusinje je nephodno poboljšanje kvaliteta veza između Vlade Crne Gore i naše dijaspore. Naša dijaspora je najvitalniji dio Crne Gore i oni mogu pomoći razvoju drzave. Mi smo danas otvorili pitanja, koja se tiču vitalnih interesa Opštine Gusinje, a odnose se na povezivanje putnom infrastrukturom Plava i Gusinja sa Podgoricom. Put preko Albanije, o kojem se već dugo govori, albanska strana već efikasno završava, dok bi crnogorska to morala mnogo efikasnije da uradi”, istakla je Jasavić.

Ona je naglasila da će zahtjevi, koje je čula, biti artikulisani na pravi način i na pravu adresu.

“U svojoj agendi, kao potpredsjednica Vlade, imam, kao jedan od prioriteta, posjetu putnom pravcu preko Tamare. Taj putni pravac je veoma važan za očuvanje najvažnijeg resursa Gusinja, a to su ljudi, koji se masovno iseljavaju. Takođe, sa mojim uvaženim sagovornicima iz Fondacije Gusinje, otvorili smo pitanje kako zaštititi Plavsko jezero, kako napraviti kvalitetan kolektor i kako sve ono što zagađuje životnu sredinu eliminisati i sačuvati biodiverzitet. To su sve razlozi koji su me rukovodili da organizujemo sastanak sa predstavnicima dijaspore i da jasno pošaljemo poruku da Vlada Crne Gore mora mnogo kvalitetnije uspostaviti odnos sa dijasporom”, izjavila je potpredsjednica Vlade.

Ona je zaključila da je dijaspora najvitalniji i najsposobniji dio države, koji je u raznim sredinama i sistemima uspio da se valorizuje i bude prihvaćen od svih civilizacijskih krugova, te da dokaže da je genetski potencijal iz ovog kraja dostojan poštovanja u čitavom svijetu.

‎U razgovoru su učestvovali Huso Brdakić, Began Cekić, Sulja Djonbalić, Murat Julević I Hajro Dervišević.

Bonus video: