CGO: Građani neinformisani o EU

Iako se u medijima skoro svakodnevno piše o pregovaračkim poglavljima, građanima u većini slučajeva proces pregovora ostaje nepoznanica
57 pregleda 1 komentar(a)
Miloš Knežević, Foto: CGO
Miloš Knežević, Foto: CGO
Ažurirano: 13.08.2016. 12:00h

Crnogorski građani prilično su neinformisani o Evropskoj uniji (EU), procesu pregovora i uopšte evropskim integracijama, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO). To je pokazala prva faza kampanje pod nazivom Evropski glasovi iz Crne Gore, koju je ta nevladina organizacija, u sklopu projekta Homo Europeanus – prevladavanje deficita znanja o EU, pokrenula krajem maja na društvenim mrežama. Cilj kampanje je, kako podjsećaju iz CGO-a, da doprinese unaprijeđenju informisanosti i znanja crnogorskih građana o EU i srodnim pitanjima, i stimuliše debatu o različitim aspektima evropskih integracija Crne Gore. Koordinator Omladinske grupe CGO-a, Miloš Knežević rekao je da su utisci iz prve faze sprovođenja kampanje da su građani Crne Gore prilično neinformisani o Evropskoj uniji, procesu pregovora i uopšte evropskim integracijama. „Iz direktne komunikacije sa građanima, kako je naveo, primjetno je da rijetko žele da komentarišu crnogorski put ka Uniji, a sa druge strane oni koji se „usude“ da daju svoj komentar ne poznaju dovoljno proces integracija i slabo su informisani o izazovima sa kojima se Crna Gora na tom putu susrijeće“, kazao je Knežević.

Iako se u medijima skoro svakodnevno piše o pregovaračkim poglavljima, kako navodi, građanima u većini slučajeva proces pregovora ostaje nepoznanica. Prema riječima Kneževića, tome u prilog ide i činjenica da mali broj građana zna koliko je pregovaračkih poglavlja otvoreno za prethodne četiri godine koliko i traju pregovori sa EU. „No, građani su svjesni da sam ulazak u EU neće automatski donijeti napredak, već da to zavisi od naše spremnosti da usvojimo evropske vrijednosti i standarde“, dodao je on. Takođe, kako je kazao Knežević, ne mali broj građana je skeptičan po pitanju ulaska u EU i ne smatra da će članstvo biti neminovno pozitivna promjena za društvo u cjelini. „Moglo bi se zaključiti i da su građani obeshrabreni i da pesimistično gledaju na evropsku budućnost Crne Gore uslijed brojnih kriza koje su aktuelne unutar Unije“, rekao je Knežević. Na pitanje da prokomentarišu Brexit, kako je dodao, većina građana nije znala što znači taj termin, ali kada im se bliže objasni na šta se odnosi uglanom ocjenjuju da će odluka Velike Britanije o izlasku iz EU destabilizovati Uniju i njenu moć privlačnosti za druge zemlje koje joj teže. Knežević je kazao da u CGO-u smatraju da je neophodno da se informisanje o EU i pripremama Crne Gore za članstvo unaprijedi i da se složene informacije koje se odnose na pregovore prilagode građanima putem ciljanih kampanja u odnosu na obrazovne i druge karakteristike ciljnih grupa kojih se pojedina pitanja tiču. „Dosadašnje izvještavanje o pristupanju u EU je uglavnom suvoparno, svodi se na brojke, rijetko ulazi u suštinu promjena, tako da građanima/kama ostaje nejasno kako to proces pristupanja direktno utiče na njihove živote, što će se promijeniti ulaskom u EU, što pojedini standardi podrazumijevaju i slično“, ocijenio je Knežević. On je kazao da su i euroskeptični stavovi malo zastupljeni u crnogorskom javnom prostoru a, kako smatra, njihova prezentacija bi mogla doprinijeti kvalitetu i sadržajnosti dijaloga o svim pitanjima koja se tiču evropskih integracija.

Bonus video: