Brković: Zar nekome nije jasno da je Sporazum prekršen?

Brković navodi da ima mnogo razloga da se vjeruje da će predstojeća predizborna kampanja biti najprljavija do sada
107 pregleda 28 komentar(a)
Balša Brković, Foto: Luka Zeković
Balša Brković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.08.2016. 11:50h

Već i sama činjenica da je potrebno objašnjavati očigledne stvari jeste simptom bolesti jednog društva, smatra Balša Brković, član KO Građanskog pokreta URA.

"Zar nekome zaista nije jasno da je Sporazum prekršen? Čak izgleda da je od početka namjera bila baš takva – da se Sporazum nije ni doživljavao kao nešto zaista važno ili makar obavezujuće. Ne radi DPS to prvi put. Njihova ključna taktika u višedecenijskom organizovanom poduhvatu zarobljavanja crnogorskog društva je upravo to: sve, uključujući i državu koju su pretvorili u totem lojalnosti, pretvoriti u parodiju, u sprdnju sa zdravim razumom, a u takvoj orgiji ništavila onaj koji posjeduje realne poluge moći opstaje temeljnom prevarom. Jer učinio je ono najopasnije: da ljudi ne znaju za bolje. Samim tim i ne znaju gdje su", navodi se u saopštenju Brkovića.

On navodi da ima mnogo razloga da se vjeruje da će predstojeća predizborna kampanja biti najprljavija do sada.

"I oni uče, a nije lako podizati sopstvene obmanjivačke i manipulativne standarde kada imate prošlost kakvu ima ova organizovana grupa koja se odaziva na DPS. U Crnoj Gori je, izgleda, lakše pronaći izvođače prljavih medijskih radova nego berače za Plantaže. Čitava ta režimska kamarila – od smiješnih satelit partijica, a jedna tročlana partija već „daje ton“, sopstvenom otužnom fiksacijom nekih ličnosti, slobodnih medija ili političkih stranaka, preko ocvalih novinara i književnih prevaranata do digitalnih anonimnih busija i fabrika laži – stavljena je u pogon. Jer, u bilo kakavom racionalnom sagledavanju stvari svakome je jasno koliko su zastrašujuće porazni rezultati ove organizovane interesne grupe. To je bolno vidljivo svima", navodi Brković.

On dodaje da DPS mora izvesti još jednu prevarantsku alhemiju.

"Umjesto racionalnog, razboritog pogleda na stvari koji ne može previdjeti takvu stvarnost, oni žele težište kampanje u potpunosti prebaciti na iracionalnu zonu – na izmišljotine i sulude konstrukcije. Naravno da nijedna od tih izmišljotina ne bi preživjela ni minimalni test razuma, ali, to nije ni cilj. Mora se stvariti pakleni mozaik gadosti koji će, naprosto, proizvodnjom buke i bijesa zamijeniti bilo koju formu racionalnosti. Pa ćemo „saznati“ ko je krao bicikla sa dvanaest, ko je mrzio tetku sa devet, a ko krao komšijske jabuke sa četrnaest... Ali, nećemo saznati – odakle Đukanoviću bogatstvo (ako nije koristio metode po kojima je vrh partije već prepoznat?), ko je doveo ovog ili onog investitora i ko je dijelio državljanstva i partijske zadatke stranim investitorima, ko je kriv za Limenku... (vjerujem da je građanima to zanimljivije – a skuplje je svakako - od bicikala i jabuka), ko ima moć da neformalno abolira kriminalce, ko je kriv za Solanu, za Miločer, ko je došao na ideju da „patriote“ ne moraju plaćati porez, ili, pak, da to mogu činiti simbolično, „na ruke“... Prvi put kada odgovori na ova pitanja budu pred crnogorskom javnošću, ovaj i ovakav DPS neće postojati, a glavni odbor zasijedaće u Spužu... Zato je ovo za njih borba za goli život, a ne izbori. Međutim i Crna Gora se bori za opstanak. A taj opstanak ne zavisi od njih, već od građana Crne Gore", zaključuje se.

Bonus video: