Koprivica: Režimu treba da Crnogorci budu zatočenici mentaliteta

Koprivica dodaje da su jasne elementarne istine koje govore o tavorenju i gubicima Crne Gore
13 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 13.08.2016. 11:08h

Samodržac Đukanović polazi od toga da podijeljeni narod ne može biti pokretač razvoja niti snažan kontrolor vlasti, smatra Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

Stoga, dodaje Koprivica, u podijeljenom društvu vlast ostaje u očima naroda „opasan i tuđi“ mehanizam koji se za individualne potrebe građana može pribaviti putem korupcije.

"Režimu to upravo treba da bi Crnogorci ostali zatočenici svog mentaliteta i produbili bogobojaznost prema vlasti i od nje očekivali i dobro i zlo, i slobodu i parče hljeba. A sve dok je vlast najatraktivnija roba, demokratija će biti neželjeno dobro. To je začarani krug Đukanovićevog samodržavlja, a crnogorskog bezdržavlja. Dok se narod bavi zločinima iz daleke prošlosti, iz javnog života nijesu odstranjeni oni koji se su se u bliskoj prošlosti ogriješili o ljudska prava koristeći mehanizme autoritarne vladavine prema sopstvenim građanima. Jedini posao političara u vezi prošlosti jeste donošenje zakona o otvaranju dosijea tajnih službi i o porijeklu imovine", navodi se u saopštenju.

Koprivica dodaje da su jasne elementarne istine koje govore o tavorenju i gubicima Crne Gore.

"Kok se narod dijeli lakše se povlašćuje Mićunovićeva kockarnica, Banov „Pomorski saobraćaj“, Brkovićeva „Vektra“. Dok je narod zbijen u blokove neće u društvu biti snažne konkurencije najširih slojeva da bi se ponudio kvalitet i oborili troškovi. U svakoj polarizovanoj zemlji investitori ne znaju kakvi će ishodi doći sa političkim promjenama zbog čega usled insitucionalne neizvjesnosti opadaju očekivane stope investicionih prinosa i smanjuju ulaganja u dugoročne projekte. Dok svađa narod vlast ne proizvodi javna dobra dostupna svima da ne bi osnažila rivalski blok i da bi sačuvala što više poreskog prihoda, skupljenog od svih, samo za blok koji je podržava. Podijeljeni narod ne može vršiti pritisak da se obaraju troškovi države zbog čega se nameću bojne nove dažbine radi pokrića nekontrolisanih troškova. Društvo opterećeno prošlošću i podjelama je osuđeno na zaostajanje. Crna Gora se nalazi pred izborom, na jesen će polagati račune svojim budućim generacijama. Sadašnja generacija mora znati: bolje je biti suvlasnik budućnosti nego vlasnik prošlosti", piše u saopštenju.

Koprivica smatra i da novoj političkoj generaciji sa kojom će se "poslednji evropski samodržac sučeliti na jesen, on ne može podmetnuti da ona smatra samostalnost Crne Gore državnopravnim deliktom niti federalnom devijacijom".

"Ona želi državu kao složnu zajednicu mnogonacionalnih građana, a ne kao skup zavađenih blokova . Do toga neće doći ako se ukine identitetsko preduzetništvo, dok se ne osnaži participativna demokratija i decentralizacija i dok se ne ojača položaj građana u društvu i oslabi uticaj dnevne politike na društvo. Stranice istorije koje će se ispisivati nikad više neće i ne smiju biti kao negdašnje tj. „mlin koji melje ljudsko meso“, a Crna Gora mora prestati da bude „robinja i zatočenica velikih ideja i žrtva zabluda“ i okrenuti se unutrašnjoj slozi i napretku", zaključuje se.

Bonus video: