Jasavić: Neoliberalni koncept nije održiv jer stvara raslojavanja

Jasavić je istakla da u centru svake ozbiljne politike mora da bude čovjek i njegove potrebe
83 pregleda 36 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Azra Jasavić, Foto: Pozitivna Crna Gora
Ažurirano: 11.08.2016. 19:51h

Potpredsjednica Vlade Azra Jasavić boravila je danas u radnoj posjeti Opštini Danilovgrad. Tom prilikom razgovarala je sa Predsjednikom Opštine Branislavom Đuranovićem, posjetila kasarnu „Milovan Šaranović“, farmu koka nosilja „Martinići“ i Kuću meda.

Jasavić je istakla da u centru svake ozbiljne politike mora da bude čovjek i njegove potrebe.

"To je odgovoran pristup politici koji je nezamjenjiv. Ona vlast koja u centar stavlja čovjeka ima perspektivu i to je ono što je Opština Danilovgrad prepoznala. Sve u sistemu što je dobro treba dodatno osnažiti, a sve što nije dobro moramo da mijenjamo. Imamo plodno zemljište, Bjelopavlićku ravnicu, imamo vodu, rijeku Zetu i to je božiji dar prema kojem se moramo odnositi sa visokim stepenom odgovornosti. S obzirom na dobre pretpostavke u Bjelopavlićkoj ravnici, pitam se da li je Vlada sve uradila da osnaži proizvodnju u poljoprivredi?", kazala je Jasavić.

Ona je dodala da država mora više da radi i podstiče razvoj poljoprivredne proizvodnje.

"Ne možemo uvoziti manje kvalitetne proizvode od onih koje proizvodimo. Kombinacija stočarstva i poljoprivrede na organskom nivou je naša budućnost. Moramo zaštiti domaće proizvode. Posjećujemo investitore između ostalog i zbog benefita za naše građana. Mi moramo da uvažimo investitore, a i oni moraju da uvaže naše poljoprivredne proizvođače i da otkupljuju domaće proizvode. Zato su nam potrebne čvrste spone u pravcu da će svaki gradjanin na Sinjajevini imati benefit od našeg rada, konkretno od privlačenja investitora. Treba nam pomirena i pravedna Crna Gora. Svi konstruktivni elementi moraju da se ujedine ka tom cilju i to je borba za ekonomski progres. Za taj put su potrebna odricanja i posvećenost. Svako ima pravo da kritikuje, ali argumentima i činjenicama, a ne iz politikantskih motiva. Argumentovanu kritiku moramo čuti i iz nje učiti. Ako hoćemo prednost moramo je zaslužiti, a to možemo jedino radom i predanom borbom za ciljeve koje postavljamo. A ciljeve moramo realno postavljati“, poručila je Jasavić.

„Ne možemo da podržimo neoliberalni koncept jer on nije održiv, jer stvara raslojavanje i stvara uvoznički lobi koji uništava našeg seljaka. Politika prema katunima koju sprovodi Opština Danilovgrad je dobar model koji moramo dalje razvijati i primjenjivati na sjeveru Crne Gore“, kazala je Jasavić.

U posjeti kasarni „Milovan Šaranović“ posjetila je Edukativni centar gdje je razgovarala sa komandnim menadžmentom.

Jasavić je istakla da je uloga sistema kolektivne bezbjednosti dodatna odgovornost i obaveza usvajanju novih standarda.

"Benefiti Vojske Crne Gore se ogledaju kroz edukaciju, provjeru efikasnosti i sposobnosti naših oružanih snaga i zajedničko djelovanje u mirovnim misijama, gdje su naši vojnici ambasadori države. Projekat „Kuće meda“ je uspješna priča smanjenja potreba uvoza i jačanja proizvodnje sa ciljem zadovoljavanja potreba naših proizvođača meda. Ovaj model poslovanja moramo promovisati kao dobar primjer i primjeniti na ostale grane poljoprivrede. Opština je položila ispit odgovornosti prema svojim građanima, koji su udruženi kroz savez pčelara", dodala je.

Bonus video: