Pajović: Područje Solane treba zaštititi i na međunarodnom nivou

Domaćini susreta, predsjednik Opštine Ulcinj i predsjednik Opštinskog parlamenta iskazali su zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Skupštine Crne Gore, kao i konstruktivnog sastanka na kome su razmotrene mogućnosti snažnije saradnje državnih i lokalnih institucija
24 komentar(a)
Darko Pajović u Ulcinju, Foto: Skupština Crne Gore
Darko Pajović u Ulcinju, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 11.08.2016. 15:45h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović susreo se danas sa predsjednikom Opštine Ulcinj Nazifom Cungu i predsjednikom SO Ulcinj Lorom Nrekićem u Solani” Bajo Sekulić” .

“Područje Solane “Bajo Sekulić” treba zaštiti i na međunarodnom nivou i smatram da je nastavak saradnje Solane i Nacionalnih parkova dobar potez u tom pravcu. Upravo je Solana primjer koliko je u Skupštini Crne Gore bilo neophodno donošenje seta zakona iz oblasti zaštite životne sredine, ali i zakona vezanih za efikasan rad lokalnih samouprava” kazao je Pajović.

On je tom prilikom istakao insistiranje na Zakonu o Nacionalnim parkovima kao i Zakonu o legalizaciji neformalnih objekata, koji isključuju bilo kakvu legalizaciju ili gradnju u okviru Nacionalnih parkova.

"Time smo stvorili osnovu za dalju pripremu dokumentacije za zaštitu biodiverziteta Solane i svih prirodnih vrijednosti, prvo na nacionalnom, a potom i međunarodnom nivou. Snažno podržavam status područja Solane kao Parka prirode jer je to ekonomsko, ekološko, pa i pitanje međunarodnih političkih odnosa. Iznad svega, rekao bih civilizacijsko pitanje. Solana je veliki ekonomski resurs, turistički potencijal, jer je posjeta zaštićenim prirodnim predjelima najbrže rastuća grana turizma u svijetu, a da ne govorimo o potencijalu u proizvodnji soli gdje imamo veliko iskustvo lokalnog stanovništva." objasnio je Pajović.

On je zaključio da dobar plan, zajedničko djelovanje i odgovorno ponašanje čine da nova radna mjesta budu realnost.

Domaćini susreta, predsjednik Opštine Ulcinj i predsjednik Opštinskog parlamenta iskazali su zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Skupštine Crne Gore, kao i konstruktivnog sastanka na kome su razmotrene mogućnosti snažnije saradnje državnih i lokalnih institucija.

Bonus video: