Bivši tjelohranitelj Bin Ladena može u CG jer je "promijenio svijest"

Rahabi je drugi zatvorenik koji je prebačen u Crnu Goru iz Gvantanama
129 komentar(a)
Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi, Foto: Usa.liveuamap.com
Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi, Foto: Usa.liveuamap.com
Ažurirano: 11.08.2016. 15:17h

Američke vlasti odobrile su prebacivanje u Crnu Goru bivšeg tjelohranitelja lidera Al Kaide Osame bin Ladena zbog toga što je, između ostalog, promijenio svijest tokom 14 godina provedenih u zatvoru na Gvantanamu, saopšteno je juče iz Pentagona.

Abdel Malik Abdel Vahab al-Rahabi, prema informacijama američkog ministarstva odbrane, bio je član Al Kaide i trebalo je možda da učestvuje u jednoj planiranoj otmici.

Rahabi je drugi zatvorenik koji je prebačen u Crnu Goru iz Gvantanama.

“Rahabi je prebačen u Crnu Goru u junu. Odboru je kazao da želi da zaboravi prošlost i da bi da počne da gradi mirnu budućnost sa suprugom i ćerkom”, saopšteno je juče iz Pentagona.

“U odobravanju njegovog transfera, Odbor je konstatovao njegovu promijenjenu svijest, želju da se reintegriše u društvo i priznanje grešaka iz prošlosti”.

Protiv njega nikada nije podignuta optužnica, a Rahabiju je odobreno puštanje iz zatvora još 2014. kada je procijenjeno da ne predstavlja prijetnju po bezbjednost SAD.

Jemenac je u Crnu Goru stigao u okviru humanitarnog programa koji je Vlada SAD pokrenula sa ciljem zatvaranja baze Gvantanamo na Kubi.

Bonus video: