Pejak: Hajde da pričamo o nezaposlenosti

"O ovom problemu niko ne priča. Mnogo su važniji problemi Rječnika, crkve, jezika, nacije, ‘identiteta’… Da li je moguće da političke elite ne vide kakav se problem valja iza brda”
76 pregleda 6 komentar(a)
Vesko Pejak, Foto: Svetlana Mandić
Vesko Pejak, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.08.2016. 14:16h

Terenska kampanja nove politčke partije „Alternativa“ pokazala je da je nezaposlenost najveći problem građana Crne Gore.

„Statistički posmatrano, svaki dom ima makar jednu radno sposobnu osobu koja duže od dvije godine čeka posao. Ogroman broj tih osoba ima visoko obrazovanje. O ovom problemu niko ne priča. Mnogo su važniji problemi Rječnika, crkve, jezika, nacije, ‘identiteta’… Da li je moguće da političke elite ne vide kakav se problem valja iza brda”, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsjednik “Alternative” Vesko Pejak.

Iako je lijek za postojeći problem, ističe Pejak, veoma jednostavan a to je otvaranje novih radnih mjesta, rad na tom problemu je, smatra on dosta složen jer “postojeće političke elite nemaju rješenje, već podjelama pokušavaju da prikriju svoje neznanje i nemotivisanost da se suoče sa realnim problemima ove zemlje”.

“Alternativa”, prema njegovim riječima, ima rješenje koje zahtjeva “krupne rezove u ekonomiji”.

“Neophodno nam je osnivanje državne banke, koja bi finansirala mala i srednja preduzeća, ali i omogućiti da država može da osniva (velika) preduzeća. Ta preduzeća bi bila ‘motori’ za našu budućnost. Moramo napustiti koncept u kojem se sva ulaganja usmjeravaju u turizam i ugostiteljstvo. Taj novac treba okrenuti ka proizvodnji”, predlaže Pejak.

On smatra da je posebno važno da se finansiraju preduzeća koja proizvode robu za izvoz, kao i da se zaštiti domaća proizvodnja, naročito poljoprivredna.

“Svake godine uvozimo oko 450 miliona eura hrane, a veći dio te hrane mogli bi sami da proizvedemo, pa bi tih 450 miliona završilo u džepovima naših poljoprivrednih proizvođača”, smatra predsjednik “Alternative”.

Cilj jedne zemlje, prema riječima Pejaka, je otvaranje stabilnih radnih mjesta koja se neće ugasiti posle jedne sezone.

“Da bi bili uspješni u ovome, treba da mijenjamo ljude koji upravljaju ovom zemljom. Za 27. godina pokazali su da nijedan posao ne umiju završiti na pravi način. Na stranu to da li vam se stil nekog političara sviđa ili ne sviđa, moramo početi da razmišljamo od čega ćemo živjeti”, zaključuje Pejak uz poruku “hajde da pričamo o nezaposlenosti”.

Bonus video: