"Zbog nesposobne vlasti Pljevlja čeka još jedna toksična zima"

"Znamo da se u predhodnom periodu nije ništa značajnije uradilo na ublažavanju štetnih efekata na zdravlje građana Pljevalja. U iščekivanju toplifikacije grada, izgradnje mini toplana, plašimo se da će ovo biti još jedna duga toksična zima. Dokle?", zaključila je Zilić-Delić.
55 pregleda 1 komentar(a)
Maida Zilić-Delić
Maida Zilić-Delić
Ažurirano: 09.08.2016. 12:55h

"Nalazi Svjetske zdravstvene organizacije su potvrdili da značajno izmjerena prekoračenja otrovnih materija u vazduhu, u zadnjih nekoliko godina, pogubno utiču na zdravlje stanovnika Pljevalja. Na nesreću naših sugrađana, ovi nalazi mnogo ne dotiču nadležne institucije Vlade Crne Gore i lokalne uprave u Pljevljima iako smo svjedoci sve teže zdravstvene situacije naših sugrađana", naglašava u saopštenju Maida Zilić-Deliću, predsjednica odbora URA u Pljevljima.

Ona takođe navodi da ni otvaranje poglavlja 27 za pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji ne utiče na vlad da počnu sa rešavanje velikog ekološkog problema u Pljevilja, te da su crveni alarmi odavno upaljeni i da vremena za odlaganje više nema.

"Nastavlja se višedecenijska praksa izdvajanja minimalnih sredstava za zaštitu životne sredine i zdravlja ljudi, iz kapitalnog dijela državnog budžeta, kao i nespremnost izdvajanja sredstava za obaveznu toplifikaciju grada. Sve se svodi na prebacivanja odgovornosti za realizaciju te “nasušne potrebe” građana na prezaduženu opštinu Pljevlja. To jasno ukazuje kolika je briga Vlade Crne Gore za zdravlje građana Pljevalja, posebno za njene najmlađe i najstarije stanovnike kao najugroženije. Sasvim je jasno da bez obzira koja je politička struktura na vlasti u Pljevljima, ona sama ne može da riješi nagomilane ekološke i zdravstvene probleme bez značajne i presudne pomoći državnih organa i materijalne pomoći fondova međunarodne zajednice", piše u saopštenju.

Ona je ukazala da obavještenja o stanju u Pljevljima nisu dovoljna.

"Konfuziju stvaraju i česti prekidi izvještavanja sa mjerne stanice u Pljevljima, kao i nemušta i često nelogična obavještenja i objašnjenja iz nadležne agencije. Sigurno je da takva dešavanja umanjuju povjerenje građana u objektivnost te agencije što bi trebalo uticati na lokalnu upravu da se u vrijeme zimske sezone angažuje pokretna mjerna stanica radi što objektivnijeg informisanja građana o stvarnom stanju životne sredine u gradu. Posebno zabrinjava što su i ljeti prisutna višesatna i dnevna prekoračenja štetnih materija, problemi u vodosnadbjevanju u pojedinim djelovima grada. Voda, i kad je ima, nije za piće", rekla je Zilić-Delić.

Predsjednica odobora URA u Pljevljima je na kraju pozvala nadležne institucije, što lokalne, što državne, da hitno pronađu rješenje jer smo na pragu još jedne grejne sezone.

"Znamo da se u predhodnom periodu nije ništa značajnije uradilo na ublažavanju štetnih efekata na zdravlje građana Pljevalja. U iščekivanju toplifikacije grada, izgradnje mini toplana, plašimo se da će ovo biti još jedna duga toksična zima. Dokle?", zaključila je Zilić-Delić.

Bonus video: