Zbog snimanja incidenta u Skupštini postupak protiv službenice, ne i Jelića

Predloženo pokretanje disciplinskog postupka protiv skupštinske službenice koja je snimala sukob DPS-a i DF-a
149 pregleda 1 komentar(a)
Zoran Jelić, Foto: Savo Prelević
Zoran Jelić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.08.2016. 18:40h

Skupština Crne Gore predložila je pokretanje disciplinskog postupka protiv skupštinske službenice Hajdane Boričić, koja je mobilnim telefonom snimila incident između poslanika Demokratskog fronta i DPS-a.

U predlogu pokretanja disciplinskog postupka, u koji su "Vijesti" imale uvid, navodi se da je Boričićeva načinila lakšu povredu službene dužnosti.

"Na desetoj sjednici prvog redovnog proljećnjeg zasjedanja, desio se incident, i tom prilikom imenovana je sačinila video zapis događaja svojim mobilnim telefonom i isti učinila medijski dostupnim. Na taj način, državna službenica je učinila lakšu povredu službene dužnosti", navodi se u predlogu za pokretanje disciplinskog postupka koji je potpisao generalni sekretar Skupštine Siniša Stanković.

Prema nezvaničnim informacijama, incident je navodno telefonom snimao i poslanik DPS-a Zoran Jelić.

Sjednica Odbora za ljudska prava, na kojoj je trebalo da se raspravlja o povredi Etičkog kodeksa od strane poslanika DF-a i DPS-a nije održana jer su se pojavili samo predsjednik Odbora Halil Duković i Vuk Roćen iz DPS-a i poslanica HGI Ljerka Dragičević.

Potpredsjednica Odbora, poslanica DF-a Ljiljana Đurašković ranije je odbacila prijavu predsjednika Skupštine Darka Pajovića protiv poslanika DF-a Milana Kneževića, Janka Vučinića i Veljka Vasiljevića.

DF je nakon toga podnio Odboru prijavu protiv poslanika DPS-a Obrada Stanišića i Zorana Jelića i potpredsjednika Skupštine iz redova Bošnjačke stranke Sulja Mustafića. Incident u parlamentu desio se 4. jula kada su poslanici DPS-a i DF-a pokušali da se u skupštinskoj sali fizički sukobe.

Parlament je bio središte još jedog ekscesa, kada je poslanik Radovan Obradović telefonom fotografisao u sali. On je tvrdio da je fotografisao partijskog kolegu Luiđa Škrelju iako je većina javnosti procijenila da je snimao poslanicu SPD-a Draginju Vuksanović.

Od usvajanja Etičkog kodeksa o ponašanju poslanika 2014. godine, uprkos brojnim incidentima, nijedan poslanik nije sankcionisan niti je protiv njih vođen postupak za kršenje kodeksa.

Bonus video: