Ambasador SAD pozvao kosovske poslanike da glasaju sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom

"Poslanici treba da glasaju prema svom mišljenju pozivam ih da je izglasaju kako bi Skupština poslije toga nastavila da se bavi drugim značajnim pitanjima za Kosovo"
1 komentar(a)
Greg Delavie, Foto: Twitter.com
Greg Delavie, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 03.08.2016. 14:49h

Ambasador SAD na Kosovu, Greg Delavie pozdravio je današnju raspravu u Skupštini Kosova o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom i pozvao poslanike da izglasaju aktuelni sporazum o tome.

Učestvujući na skupu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, Delavie je rekao da do sada nije bilo činjenica da je Kosovo sporazumo izgubilo neki dio teritorije.

"Poslanici treba da glasaju prema svom mišljenju pozivam ih da je izglasaju kako bi Skupština poslije toga nastavila da se bavi drugim značajnim pitanjima za Kosovo", kazao je Delavie.

Američki ambasador smatra da pitanja demarkacije nije političko pitanje istakvši da "demarkacija služi dobrosusjedskim odnosima između dvije zemlje".

On je istakao i da su "SAD zainteresovane za uspjeh Kosova, a ne za njen neuspjeh" i da "Kosovo treba da prevaziđe izmišljena pitanja i da se usredsredi na probleme i potrebe koje imaju građani Kosova kao što su vladavina zakona i borba protiv korupcije"

"Ovo pitanje (ne izglasavanje demarkacije) može da izazove i ekonomske posljedice na štetu zemlje", rekao je američki ambasador.

On je rekao da je proces demarkacije imao punu podršku međunarodnog faktora.

Predstavnik Kancelarije Evropske unije na Kosovu,Tomas Gnoch je na skupu rekao da je pitanje demarkacije od izuzetnog značaja i da predstavlja uslov za liberalizaciju viza za građane Kosova.

Prema njegovim riječima, demarkacija i borba protiv korupcije su preduslovi za liberalizaciju viza za građane Kosova.

"Mislimo da je ovo u interesu građana Kosova”, rekao je Gnoch izražavajući spremnost EU da pomogne Kosovu u rješavanju tog pitanja.

Bonus video: