Tači o demarkaciji: Kosovske vlasti vjeruju kartama NATO-a, a ne jugoslovenskim stručnjacima

Komisija je završila rad obilježavanja državne granice Republike Kosova i Crne Gore, što je rezultiralo potpisivanjem državne granice između Republike Kosova i Crne Gore u Beču 26. avgusta, prošle godine
5 komentar(a)
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Hašim Tači, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.08.2016. 11:34h

Predsjednik Kosova, Hašim Tači izjavio je da je stručno - naučna rasprava u organizaciji kosovskog parlamenta o demarkaciji sa Crnom Gorom veoma značajna za tu zemju jer, kako je poručio, bez demarkacije, nema ni vizne liberalizacije.

Tači je dodao da kosovske vlasti "vjeruju kartama NATO-a, a ne jugoslovenskim stručnjacima".

Kako je kazao, razgraničenje je jedan od uslova državnosti.

"Republika Kosovo mora da zadovolji ovaj kriterijum i definše granice sa svim susjednim zemljama, uključujući i Crnu Goru. Stoga, bez jasnih granica, nema ni vizne liberalizacije", rekao je Tači, prenosi RTK.

On je pročitao stav 12. Deklaracije o nezavisnosti u kojem se kaže da će "Kosovo biti pravno obavezno da se pridržava odredbi sadržanih u ovoj Deklaraciji, uključujući obaveze za pan razgraničenja".

Tači je rekao da je neophodno poštovati i odluku Državne komisije za obilježavanje i održavanje državne granice, koja je osnovana 2012. u skladu sa nadležnostima i ovlašćenjima.

Komisija je završila rad obilježavanja državne granice Republike Kosova i Crne Gore, što je rezultiralo potpisivanjem državne granice između Republike Kosova i Crne Gore u Beču 26. avgusta, prošle godine.

Bonus video: