Nesloga ide naruku protivnika „trojke”

“Ono što sada 'trojka' ima na stolu, nije ni prejaki argument, niti jedinstvena odluka”, ocijenio je Raonić za “Vijesti”
61 pregleda 31 komentar(a)
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Miodrag Lekić, Ranko Krivokapić, Žarko Rakčević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.08.2016. 06:02h

Političkim protivnicima “trojke” ide naruku što tri stranke, prema riječima programskog direktora Građanske alijanse (GA) Borisa Raonića, nemaju jedinstvenu odluku i dovoljno dobre argumenate za izlazak iz Vlade izbornog povjerenja. Iz Građanskog pokreta URA poručuju da su sigurni da će javnost kazniti one koji su prekršili ono što je dogovoreno Sporazumom o slobodnim i fer izborima.

Centralni odbor URA sjutra će potvrditi predlog da izađu iz Vlade, dok će SDP i Demos o tome odlučivati polovinom avgusta. Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Centralni odbor URA je gotovo jednoglasan kada je u pitanju napuštanje Vlade.

“Ovako bitna odluka se ne donosi kroz polemiku na javnoj sceni, niti kroz jednostrane inicijative, već je za tako krupnu odluku potreban zajednički stav, dobro odmjeren i mnogo pametnije iskomuniciran. Ukoliko se odluče na taj potez, trojka mora biti spremna i na bojkot izbora”, kazao je Raonić juče za “Vijesti”.

Poslanik URA Dritan Abazović ističe da je uložena velika energija u Sporazum i smatra da ako neko ne poštuje ono što je dogovoreno, preko toga ne treba proći.

“Stvar izlaska iz Vlade ne treba prevashodno da bude stvar neke koristi. Stvar izlaska je stvar principa”, kategoričan je Abazović.

Raonić, međutim, smatra da tri stranke nemaju ubjedljive argumente za tu odluku.

“Za takvu odluku je potrebno ponuditi jake argumente, koji će uliti povjerenje i međunarodnim partnerima, a pogotovu građanima. Ono što sada imaju na stolu, nije ni prejaki argument, niti jedinstvena odluka”, ocijenio je Raonić.

Na pitanje “Vijesti” ko bi mogao politički da profitira od odluke o napuštanju Vlade, po njegovom mišljenju sve to daje dovoljno prostora njihovim političkim protivnicima da na tome poentiraju.

U URA ne dijele takvo mišljenje. “Sigurni smo da će, ne samo naši simpatizeri i naši članovi, nego prije svega crnogorska javnost, makar onaj dio građanske javnosti koji racionalno promišlja politička kretanja, ovakav stav pozdraviti, jer je krajnje principijelan i utemljen na onome što je bio prethodni dogovor“, smatra Abazović.

Raonić na kraju poručuje da bi bila prevelika šteta da Vlada izbornog povjerenja ne uspije, jer će sa jedne strane građani izgubito povjerenje u izborni proces, a sa druge strane ostaviti prostor za radikalizaciju javne scene i eventualne nove proteste nakon izbora.

Rezultati “po dubini” ispod očekivanja

Programski direktor GA Boris Raonić smatra da je prema drugim opozicionim strankama preveliki jaz.

“Sada je očigledno da su uski pogledi prilikom formiranja Vlade izbornog povjerenja napravili preveliki jaz prema drugim opozicionim partijama, a fokus na detaljima koji su interes savjetnika trojke, umjesto na stvarima koje su najveći izvori zloupotreba, čine da su rezultati kadrova 'po dubini' ispod očekivanja”, kazao je Raonić u razgovoru za “Vijesti”.

Bonus video: