Milačić: Ne mogu uvesti sankcija, koliko možemo voljeti bratsku Rusiju

Milačić se boraveći u Moskvi sreo se i sa predsjednikom Komiteta za međunarodne odnose Dume Leonidom Sluckim
1003 pregleda 27 komentar(a)
Milačić i Tolstoj, Foto: Prava Crna Gora
Milačić i Tolstoj, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 17.12.2018. 10:26h

U razgovoru sa potpredsjednikom ruske Dume, Petrom Tolstojem, predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić istakao je da sankcije Rusiji pod hitno treba ukinuti, saopšteno je iz te partije.

“Prava Crna Gora će, sasvim sam siguran, u vrlo doglednom periodu biti stožer ideje naših predaka – ideje koja podrazumijeva najbolje moguće odnose sa našom bratskom zemljom Rusijom, bez koje, makar posmatrajući istorijski kontekst i činjenice, ne bi bilo ni ovakve Crne Gore. Prava predstavlja koncept koji podrazumijeva novu eru odnosa sa Rusijom, kroz novu generaciju političara, koji treba da normalizuju, grade i osavremene odnose sa Moskvom”, kazao je Milačić.

“Ne mogu oni da uvedu toliko sankcija koliko mi možemo da volimo bratsku Rusiju. Nije to samo pitanje istorije, bratstva i tradicije nego i ekonomije, jer mudra državna politika podrazumijeva pravljenje mostova mira i partnerstava, dijaloga i prijateljstava, a ne uvođenja neprijateljstva i sankcija. Mi, kao nova i mlada generacija, moramo da se zalažemo za ozdravljenje i modernizovanje tih odnosa u interesu oba naroda. Sramno je da se u Crnoj Gori vodi ovakva anti-ruska politika, koje je, imajući u vidu našu istoriju, ujedno i anti-crnogorska jer je riječ o rušenju odnosa na kojima je ne malim dijelom utemeljena naša državnost”, naglasio je Milačić u razgovoru sa Tolstojom.

Milačić se boraveći u Moskvi sreo se i sa predsjednikom Komiteta za međunarodne odnose Dume Leonidom Sluckim.

Milačić je, kako dodaju iz Prave, govorio o stanju u Crnoj Gori, potrebi nove ere odnosa sa Rusijom predvođene novom generacijom političara, kao i uvedenim sankcijama koje u ogromnoj mjeri opterećuju te odnose.

"Čast mi je što sam predstavljao Crnu Goru na ovom vrlo važnom događaju. Pored učešća u konferenciji, na poziv ruskih medija sam održao i pres konferenciju povodom stanja u našoj državi. Konferenciju, koja je izazvala veliko interesovanje medija, započeo sam riječima da me je sramota što je Crna Gora uvela sankcije Rusiji. Pitanje sankcija je, prije svega, pitanje vitalnih interesa naše države.’’

Saopšteno je i da je Milačić prenio stavove Prave o tome da sankcije moraju biti prekinute za dobrobit obje zemlje i istakao da politika odnosa između Crne Gore i Rusije mora da uđe u novu fazu.

"Milačić je upoznao učesnike konfrencije i sa teškom političkom situacijom u Crnoj Gori u kojoj se vodi antisrpska i antiruska histerija. Milačić je pomenuo i to da aktuelnom režimu u Crnoj Gori, Đukanoviću i Roćenu, nekada nijesu smetale ruske milijarde i podrška osamostaljenju, a sada, kada je na snazi diktat Zapada, Rusi postaju nepoželjni i neprijatelji. Milačić je u Moskvi naglasio i to da opozicija u Crnoj Gori mora da prevaziđe podjele i međusobne ratove, koji ne jenjavaju, te da na visini zadatka, uz minimum solidarnosti i kolegijalnosti, radimo na detronizovanju nedemokratske vlasti."

Milačić je u Moskvi boravio na poziv ruske Dume, kao jedini predstravnik iz Crne Gore na samitu 35 mladih lidera svijeta, saopšteno je iz Prave.

Bonus video: