Škrelja: Odmah mi prijete i pozivaju Malesiju da praktično krene na mene

"Iskreno da vam kažem fali mi riječi da opišem to. U ponedjeljak uveče sam bio na svadbi sa porodicom u Tuzima u Malesiji i odmah su našli za shodno da mi prijete i da praktično pozovu Malesiju da krene na mene", kaže Škrelja
67 pregleda 11 komentar(a)
Ljuiđ Škrelja, Foto: Boris Pejović
Ljuiđ Škrelja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.08.2016. 14:19h

Poslanicima vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Nikoli Gegaju, Halilu Dukoviću i Ljuiđu Škrelji u ponedjeljak su upućene prijetnje na društvenim mrežama jer u Skupštini nijesu glasali za izmjene Zakona o teritorijalnoj organizaciji, kojim se otvara put da Tuzi dobiju status punopravne opštine.

Na Facebook profilu "Malësia Tuz" bila je postavljena zajednička fotografija trojice poslanika uz poruku na albanskom jeziku da su "izdajnici albanskog naroda, te da bi ih trebalo protjerati iz zemlje", a na pojedinim profilima osvanule su i osmrtnice za trojicu poslanika uz uznemiravajući sadržaj. Poruka i fotografija su uklonjene danas u prijepodnevnim satima.

Komentarišući prijetnje upućene njegovim kolegama i njemu, poslanik Ljuiđ Škrelja za Radio Slobodna Evropa kaže da zbog svega osjeća neprijatnost, a posebno što prijetnje dolaze, kako je kazao, od svog naroda.

"Kad prijetnje dolaze od svojih prijatelja koji se kriju iza nekih profila, sa ljudima sa kojima si do juče sjeo, što se kaže, i popio piće i nazdravio, a sada si nepoželjan u nekim stvarima. Ne osjećam se ugroženo, nimalo, jer meni se to ne dešava prvi put. Desilo mi se i 2006. i 2007. evo sad i 2016. godine. Međutim, moje političko i razmišljanje o građanskoj državi, izgrađivanje jedne takve države – neće me ni te prijetnje sada naćerati da promijenim mišljenje o tome", kaže Škrelja.

Na pitanje da li na nekog konkretno misli, odgovara: "Pa konkretno neću još. Ali, u svakom slučaju, ja ću to da procesuiram jer što je mnogo, mnogo je. Ja sam porodičan čovjek".

Zahtjevi albanskih nacionalnih partija da Malesija sa sjedištem Tuzi bude samostalna opština datiraju još od sredine devedesetih godina. Mnogim političkim sporazumima vlast se obavezivala da će stvoriti uslove za formiranje samostalne opštine, a sadašnji status je da su Tuzi gradska opština u okviru Podgorice.

Tokom prošlonedjeljnog zasijedanja Skupštine, jedna od tačaka dnevnog reda bila je formiranje samostalne Opštine Tuzi.

Prijedlog dvojice opozicionih albanskih poslanika Nika Đeljošaja i Gencija Nimanbegua nije dobio dovoljnu većinu jer su poslanici vladajuće DPS bili uzdržani ili glasali protiv, tvrdeći da je neophodno da se prije odluke o statusu Malesije građani o tom pitanju izjasne na referendumu.

Poslanik Force Genci Nimanbegu, kao jedan od podnosilaca prijedloga, osuđuje prijetnje koje su upućene kolegama iz DPS-a i kaže da se "čuo sa kolegom Škreljom" da mu na neki način pruži podršku.

"Meni je žao što se to dešava mojim kolegama i sigurno da je to za svaku osudu. Ali, u svakom slučaju, taj dio socijalnih medija se mora urediti da se takve stvari ne dešavaju. Drugo je ako se neko imenom i prezimenom potpiše i ako stoji iza toga, ali ako niko ne zna ni ko su ni što su, ni zbog čega to rade, onda je to neprihvatljivo i osuđujuće", ocjenjuje Nimangbegu.

Objašnjavajući da se ishod glasanja u Skupštini o pomenutom prijedlogu unaprijed znao, Ljuiđ Škrelja kaže da je nedopustivo da se na takav način progone poslanici u 21. vijeku zbog političkog mišljenja i djelovanja u zemlji koja ide ka Evropskoj uniji (EU) i praktično je u NATO. Škrelja ocjenjuje da se i prije samog glasanja u Skupštini albanskim poslanicima iz DPS-a već crtala meta na raznim portalima Malesije.

"Iskreno da vam kažem fali mi riječi da opišem to. U ponedjeljak uveče sam bio na svadbi sa porodicom u Tuzima u Malesiji i odmah su našli za shodno da mi prijete i da praktično pozovu Malesiju da krene na mene", kaže Škrelja.

Na konstataciju Radija Slobodna Evropa da su se prijetnje ponovile, odgovorio je potvrdno, ali je dodao da ne zna ko to radi.

"Ne znam o kome se radi, ali problem je u tome što i prije glasanja u Skupštini Crne Gore o prijedlogu opozicije, prosrpskih stranaka i Nika Đjeljošaja, nama je ucrtana meta na raznoraznim portalima na području Malesije. Sve je bilo fokusirano kako će se ponašati poslanici Albanci iz redova DPS-a. Nakon toga je krenula bujica prijetnji sa umrlicama, sa omčama oko vrata, k'o za vrijeme sultana Sulejmana...", navodi.

Na pitanje da li je napustio svadbu Škrelja odgovara: "Ne, ne nijesam ja čovjek koji tako lako napušta mjesto, čak sam ostao i više nego što sam planirao".

Predsjednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović je nazvao prijetnje albanskim poslanicima iz DPS-a kukavičkim činom ocjenjujući da je to nešto što je već viđeno na crnogorskoj društvenoj sceni i pozvao državne institucije da reaguju.

I DPS se oglasila saopštenjem u kojem osuđuje monstruozne prijetnje njihovim poslanicima i poziva nadležne da što prije otkriju ko stoji iza ovakvih radnji.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudio je prijeteće poruke koje su upućene poslanicima DPS-a albanske nacionalnosti i izražava ozbiljnu zabrinutost zbog neprimjerenog izražavanja političkog mišljenja i vrijeđanja ljudi po tom osnovu.

"Zaštitnik očekuje da će nadležni državni organi efikasno procesuirati odgovorne za ovakvo ponašanje kako bi time uticatli na smanjenje i eliminisanje takvih ponašanja ubuduće. To bi bilo dodatno važno imajući u vidu da se na jesen održavaju parlamentarni izbori i da su u izbornim godinama, po prirodi stvari, političke kampanje izraženije i zaoštrenije", navodi se između ostalog u saopštenju Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Pozitivna Crna Gora osudila je prijetnje upućene poslanicima DPS-a.

Bonus video: