DPS opet blokirao stvaranje opštine Tuzi

Đeljošaj i Nimanbegu su najavili da neće podržati ugovor Vlade i A2A ukoliko Malesija ne postane punopravna opština, ali je Nimanbegu uprkos izostanku podrške poslanika DPS-a, glasao za ugovor sa A2A
10 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.07.2016. 07:34h

Crnogorski poslanici nijesu preksinooć na sjednici usvojili Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore u načelu, kojim se predviđa osnivanje nove opštine Malesija/Tuzi. Poslanici su glasali prozivkom.

Njih 33 bilo je za, 23 protiv i 16 je bilo uzdržano. Protiv i uzdržani su bili predstavnici vladajuće koalicije.

Poslanik Albanske alternative Nik Đeljošaj kazao je da DPS godinama obmanjuje građane Malesije i da oni više ne mogu biti građani drugog reda. On je kazao i da Malesija ima spremnu administraciju koja bi sprovodila ovaj zakon.

"Da ne čekamo da li će se neko nas sjetiti prije izbora".

Poslanik DPS-a Halil Duković rekao je da Malesija ima ingerencije na kojima bi mnogo veće opštine zavidjele. On je kazao da je ovaj predlog zakona izradio Demokratski front, a da ga je Đeljošaj samo potpisao.

"Đeljošaj je potpisao kao promoter DF-a, samo da bi se DPS predstavio kao neko ko ne radi u interesu manjinskih naroda", kazao je Duković.

Poslanici DPS-a su tvrdili da je neophodno da se prethodno građani izjasne na referendumu.

"Sada hoćemo opštinu bez da pitamo građane hoće li, hoćemo na silu da im utrapimo opštinu", rekao je Duković.

Poslanik Force Genci Nimanbegu kazao je da Albanci u parlamentu i Nacionalni savjet Albanaca imaju istu poruku - da žele punopravnu opštinu Malesija. Đeljošaj je poslanicima DPS-a, nakon što je Duković rekao da DPS ima ubjedljivu većinu u Tuzima, poručio da njihova partija raznim manupalicjama i dijeljenjem novca dolazi do podrške kojom se diči.

Poslanik DF-a Milan Knežević podnio je amandman kojim se traži da područje Zete dobije status opštine. Knežević je rekao da bi Zeta, ukoliko bi bila punopravna opština dobila aerodrom i Plantaže, i bila jedna od najbogatijih opština.

Đeljošaj i Nimanbegu su najavili da neće podržati ugovor Vlade i A2A ukoliko Malesija ne postane punopravna opština, ali je Nimanbegu uprkos izostanku podrške poslanika DPS-a, glasao za ugovor sa A2A.

Bonus video: