Predlogom budžeta za sektor bezbjednosti planirano oko 163 miliona eura

560 pregleda 0 komentar(a)
Sa ranije sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, Foto: Zoran Đurić
Sa ranije sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, Foto: Zoran Đurić

Predlogom budžeta za narednu godinu, za ministarstva unutrašnjih poslova i odbrane i za Agenciju za nacionalnu bezbjednost (ANB) planirano je ukupno oko 163 miliona eura, saopšteno je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu.

Odbor je jednoglasno dao pozitivno mišljenje na Predlog zakona o budžetu za narednu godinu koji se odnosi na te potrošačke jedinice, i predložio matičnom Odboru za ekonomiju, finansije u budžet da ga podrži.

Predstavnik Ministarstva finansija, Bojan Paunović, kazao je da je za Ministarstvo odbrane predviđeno 49,04 miliona eura, što je za oko 1,3 miliona manje nego u ovoj godini, dok je za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) 105,48 miliona eura, što je oko 3,9 miliona više odnosu na ovu godinu.

Prema riječima Paunovića, za ANB je plairano 8,3 miliona eura, što je približno na nivou ovogodišnjeg budžeta.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Slobodan Filipović, ocijenio je da je budžet predviđen za narednu godinu reformski, i da pokazuje odlučnost Vlade i Ministarstva da, u skladu preporukama sa Samita u Velsu, do 2024. godine dostigne izdvajanje za sektor odbrane od dva odsto BDP-a.

"Predlogom budžeta za narednu godinu nastavljen je trend uvećanja srestava, čime je obezbijeđeno ispunjavanje međunarodnih obaveza Crne Gore kao ravnopravne članice NATO-a, kao i realizacija ciljeva sposobnosti i opremanja Vojske Crne Gore (VCG) u skladu sa standardima”, rekao je Filipović.

Kako je kazao, Predlogom budžeta obezbijeđen je nastavak podmlađivanja, usavršavanja i školovanja vojnih lica.

"Obezbijeđena su sredstva za nove uniforme, nabavku opreme za deklarisane snage, nastavak otplatu rata za helikoptere koji znatno utiču na povećanje sposobnosti vojske”, rekao je Filipović.

Prema njegovim riječima, obezbijeđeni su uslovi za nabavku oklopnih vozila u vrijednosti od oko 30 miliona eura, kako bi se nastavilo sa opremanjem VCG.

Filipović je kazao da će Ministarstvo nastaviti sa aktivnostima na poboljšanju statusa zaposlenih, i istakao da su rezultati tog resora u protekle dvije godine na zavidnom nivou.

On je ocijenio da je budžet za narednu godinu koncipiran tako da će biti dovoljan za potrebe koje Ministarstvu predstoje u narednoj godini.

Filipović je rekao da je Ministarstvo uradilo specifikaciju za nabavku lako-oklopnih vozila, za koje je predviđena kreditna linija od oko 30 miliona eura.

"Ako se uđe u realizaciju te aktivnosti, onda taj kredit od 30 miliona ne može u okviru budžeta odbrane, nego samo rata”, pojasnio je on.

Kako je naveo, u medijima se pojavila informacije da stepen učešća za odbranu iznosi 2,8 odsto BDP-a.

"Nije, iz razloga jer je uvršteno i ovih 30 miliona. Znači, to nije realno. Po projektovanom BDP-u, trebalo bi da iznosi oko 1,68”, precizirao je Filipović.

Predstavnica MUP-a Vesna Brajović kazala je da su bruto zarade uvećane u odnosu na prethodnu godinu, dijelom zbog uvećanja zbog dva nova programa – zbrinjavanje izbjeglica i sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma.

“Za program zbrinjavanja izbjeglica predviđeno je 195 hiljada eura, dok je za program sprječavanja pranja novca i finansiranje terorizma određeno oko 640 hiljada”, precizirala je Brajović.

Ona je, odgovarajući na pitanje članova odbora zbog čega je u predloženom budžetu Uprava policije razdvojena na dvije stavke, podsjetila da je predlogom izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima predviđeno da Uprava policije postane samostalan organ.

"Ovo je spajanje određenih pretpostavki, ukoliko dobijemo podršku parlamenta za izmjene i dopune tog zakona”, pojasnila je Brajović.

Predstavnica ANB-a Sanja Raičević kazala je da će sredstva koja su im opredijeljena za narednu godinu omogućiti punu realizaciju planiranih aktivnosti.

“Oko 90 odsto budžeta je za program nacionalne bezbjednosti, dok deset odsto preostaje za program administracije”, kazala je Raičević.

Ona je rekla da je predviđeno povećanje za bruto zarade.

“Iz razloga što se u narednom periodu planira obnavljanje kadrovskih kapaciteta Agencije prijemom mladih ljudi, i njihovo buduće usavršavanje, kao i usavršavanje sadašnjih kadrova”, precizirala je Raičević.

Ona je rekla da su u ANB-u zadovoljni budžetom koji ima je odobren, i da će se truditi da u potpunosti ispune svoje zadatke.

Predsjednik Odbora Obrad Stanišić ocijenio je domaćinskim predloženi budžet za Ministarstvo odbrane, MUP i ANB, i podsjetio da su i njihovi predstavnici saopštili da su zadovoljni njime.

“Samim tim se stiče utisak da su te, veoma važne institucijer, u skladu sa predloženim budžetom, spremne da svoje Ustavne obaveze kvalitetno završe u narednoj godini”, dodao je Stanišić.

Bonus video: