"Čepurke" će i na parking proširiti

Sporazum sa vlasnicima zemlje će omogućiti da na "Čepurcima" bude dovoljno mjesta u narednih sedam godina
267 pregleda 0 komentar(a)
Skupština Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Skupština Glavni grad, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.07.2016. 09:14h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada jednoglasno su dali saglasnost na sporazumno rješavanje imovinsko-pravnih sporova sa Biserom Osmanagić i Sadijom, Mahmutom i Jasminom Bešlić za proširenje groblja "Čepurci".

Sporazum će omogućiti da na groblju "Čepurci" bude dovoljno grobnih mjesta u narednih sedam godina.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović je kazao da na groblju "Čepurci" ima prostora za širenje, ispod brda Ljubović, pored postojećeg parkinga.

“Napravili smo kvalitetan i dobar sporazum sa vlasnicima tih katastarskih parcela… Urbanističke parcele koje dajemo tim porodicama su već nekoliko godina slobodne na tržištu i niko nije iskazao interesovanje za njih”, kazao je Vešović. Proširenjem, kako je kazao, imaju mogućnost da još nekoliko godina prošire kapacitete groblja, a nakon toga moraju početi izgradnju novog groblja.

Novo groblje je predviđeno na lokaciji Kokotski ovčar, naspram KAP-a, sa druge strane Morače.

"Već smo pokrenuli proceduru izrade DUP-a, kako bi na tom prostoru izgradili novo gradsko groblje", kazao je Vešović.

Aktuelnim DUP-om za Čepurke je, kako je kazao, predviđena izgradnja parkinga na ovim parcelama i nekim koje treba da se otkupe u narednoj fazi.

Mitar Vuković (Demokrate) je kazao da treba povesti računa o seoskim grobljima na terenu Glavnog grada.

"Ako tamo napravimo kapele i uredimo ih, postoji mogućnost rasterećenja groblja na Čepurcima i ostalih grobalja", kazao je Vuković.

Dragan Ivanović (SNP) je prije rasprave o 13 odluka iz komunalne oblasti, pitao da li odluke mogu biti pravosnažne ukoliko se u pravnom osnovu pozivamo na Zakon o komunalnim djelatnostima iz 1995.godine, koji uskoro treba da se zamijeni novim.

Vladimir Vujović (Demokrate) je kazao da Zakon o komunalnim djelatnostima nije u sistemu i da nije donijet nakon Ustava.

"Ovo je zakon iz nekog drugog sistema…", kazao je Vujović.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević je kazao da je svha donošenja pomenutih odluka da se definišu nadležnosti Komunalne policije i Komunalne inspekcije. Po donošenju novog Zakona o komunalnim djelatnostima će, kako je rekao, “morati da preduzmu niz aktivnosti”.

Sekretar Skupštine Veselin Vukčević je kazao da imaju zakonski osnov za donošenje pomenutih odluka. On je istakao da je bitno da osam dana od dana objavljivanja odluka bude na snazi postojeći Zakon o komunalnim djelatnostima koji je prevaziđen i zbog čega će Skupština (Crne Gore) donijeti novi.

"Zakon o komunalnim djelatnostima ide na potpis kod predsjednika države. On donosi ukaz o proglašenju zakona, tako da ćemo… dobiti na vremenu nekoliko dana i, u međuvremenu, objaviti naše odluke u Službenom listu... ", kazao je Vukčević.

Skupština usvojila više odluka za funkcionisanje grada

Skupština je usvojila pomenute odluke o radnom vremenu, komunalnom uređenju grada, kućnom redu u stambenim zgradama, dopunama odluka o održavanju čistoće, prikupljanju i ispuštanju atmosferskih voda na teritoriji Glavnog grada, javnom vodosnabdijevanju na teritoriji Podgorice, prikupljanju, prečišćavanju i ispuštanju otpadnih voda, vodosnabdijevanju seoskih i drugih naselja, uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja sa napuštenim i izgubljenim kućnim ljubimcima.

Usvojene su i dopune odluka o regulisanju saobraćaja, opštinskim i nekategorisanim putevima, uslovima i načinu sahranjivanja umrlih i uređivanju i održavanju groblja, uređivanju i održavanju zelenih površina i Odluke o pijacama. Sa dnevnog reda je povučen predlog Razvojnog plana o biznis zonama Podgorica I, II, III, i predlog odluke o razmjeni zemljišta sa Fudbalskim savezom Crne Gore.

Skupština je, između ostalog, dala saglasnost na Odluku odbora direktora ″Sportski objekti″ o pokretanju postupka realizacije rekonstrukcije dijela SC ″”Morača” u multifunkcionalnu dvoranu i saglasnost Ministarstvu saobraćaja i pomorstva za korišćenje zemljišta u KO Mrke.

Bonus video: