Poslanici podržali povlačenje Rječnika, ništa od opštine Tuzi

Crnogorski poslanici nijesu sinoć na sjednici usvojili Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore u načelu, kojim se predviđa osnivanje nove opštine Malesija/Tuzi
75 pregleda 11 komentar(a)
Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu
Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu
Ažurirano: 30.07.2016. 07:07h

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su sinoć Predlog rezolucije kojom se traži da Crnogorska akademija nauka i umjetnosti (CANU) povuče Rječnik crnogorskog narodnog i književnog jezika.

Predlog Rezolucije podnijeli su poslanici Nik Đeljošaj i Genci Nimanbegu.

U Predlogu rezolucije navodi se da predstavnici građana i naroda u Skupštini ocjenjuju neprimjerenim djelove Rječnika koji se tiču uvrijedljivih kvalifikacija za Albance, Bošnjake i pripadnike islamske vjeroispovjesti.

“Crna Gora je privržena uvažavanju i poštovanju svih različitosti, stoga vrijeđanje jednog dijela naroda ili jedne vjerske zajednice smatramo uvredom države Crne Gore”, kaže se Predlogu rezolucije.

Dio poslanika Demokratske partije socijalista amandmanom je tražio odbacivanje dijela rezolucije o suspendovanju finansiranja CANU-a do povlačenja Rječnika.

Amandman je usvojen glasovima 42 poslanika.

Crnogorski poslanici nijesu sinoć na sjednici usvojili Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore u načelu, kojim se predviđa osnivanje nove opštine Malesija/Tuzi.

Poslanici su glasali prozivkom. Njih 33 bilo je za, 23 protiv i 16 je bilo uzdržano.

Poslanici sinoć nijesu usvojili ni Predlog zakona o izmjenama i dopuna Zakona o medijima u načelu.

Bonus video: