DIK i Šaranović ulaze na teren zloupotreba

DIK bi mogao ograničiti rad mobilnih timova stranih i domaćih organizacija pri posmatranju izbora
87 pregleda 0 komentar(a)
Budimir Šaranović, Foto: Savo Prelević
Budimir Šaranović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2016. 13:53h

Ovlašćenja nevladinim organizacijama da učestvuju u radu izbornih komisija, provjeravaju potpise, prate potvrđivanje izbornih lista, štampanje, preuzimanju i distribuciju izbornog materijala, te obuke za izbornu administraciju daje Zakon o izboru odbornika i poslanika, i ukoliko se neko osmjeli da ta ovlašćenja suspenduje, ulazi na teren zloupotrebe službenog položaja, kazala je poslanica SDP-a Draginja Vuksanović.

Državna izborna komisija ( DIK ), na čijem se čelu nalazi Budimir Šaranović, odlučila je da uvede ograničenje za organizacije koje će posmatrati izbore tako što će predstavnici NVO koji prate izborni proces moći da prisustvuju samo sjednicama DIK -a.

Vuksanović je za "Vijesti" rekla da nijedan državni organ ne smije suspendovati ono što bilo kome pripada po zakonu. "Konkretno, ovlašćenja o kojima se ovdje govori a koja su data NVO sektoru, data su im Zakonom o izboru odbornika i poslanika. Ne postoji taj organ koji ima pravo i koji može da suspenduje ono što nekome pripada po zakonu, da suspenduje norma zakona, ukoliko se neko osmjeli na to, onda ulazimo na teren zloupotrebe službenog položaja", rekla je Vuksanović.

Pored ovih ograničenja, DIK je u službenom ovlašćenju dostavljenom organizacijama koje će pratiti naredne parlamentarne izbore, uveo i ograničenje da posmatranje biračkog mjesta može posmatrati samo jedan predstavnik po organizaciji. Inače, opšteprihvaćena metodologija posmatranja izbora, kako stranih, tako i domaćih organizacija, podrazumijeva posmatranje kroz rad "mobilnih timova" koje čine 2 lica. To znači da bi DIK svojom odlukom onemogućio rad mobilnih timova i stranim i domaćim organizacijama. Ova ograničenja, koja DIK uvodi, nisu postojala na lokalnim izborima u Tivtu koji su održani u aprilu, već su MANS, CDT i CEMI pratili cjelokupan izborni proces.

Iz CDT-a, MANS-a i CEMI-a, koji će posmatrati oktobarske izbore, u srijedu su konstatovali da su ovakva ograničenja od strane DIK -a korak unazad u izgradnji izbornog povjerenja.

Bonus video: