Marović na slobodi dok Vučić ne kaže

4193 pregleda 23 komentar(a)
Marović, Foto: Savo Prelević
Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2018. 15:27h

Vlast Srbije nije spremna da uhapsi bivšeg potpredsjednika Demokatske partije socijalista (DPS) Svetozara Marovića zbog političkih razloga.

Izvor “Vijesti” tvrdi da su pojedine diplomate Evropske unije u Beogradu obaviještene da tamošnja vlast, kojom vedri i oblači predsjednik Aleksandar Vučić, nije spremna da uhapsi bivšeg predsjednika nekadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore, iako im je poznata njegova beogradska adresa.

Na sastanku sa predstavnicima Vlade Ane Brnabić, diplomate iz zemalja članica EU navodno su se interesovale zašto policija u Beogradu ne hapsi Marovića, iako znaju gdje živi, gdje šeta i koju crkvu obilazi zbog “patnje koju proživljava”.

Jedan od učesnika tog razgovora ispričao je “Vijestima” da je visoki zvaničnik srpskog MUP-a odgovorio u pola glasa da je to “politička stvar”.

Iz MUP-a Srbije nijesu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li znaju gdje se nalazi Marović za kojim je raspisana međunarodna potjernica i zašto još nije uhapšen.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da Marović boravi u stanu na Vračaru, u Njegoševoj ulici.

Iz Uprave policije ranije je saopšteno “Vijestima” da su podatke o lokaciji Marovića dostavili beogradskom Interpolu, iz kojeg su uputili povratnu informaciju da je zahtjev proslijeđen nadležnim organima na dalje postupanje.

“S obzirom na to da je odgovor od nadležnih iz Srbije izostao, službenici NCB Interpol Podgorica uputili su nekoliko urgencija na koje odgovor do sada nije stigao”, tvrdi iz Uprave policije.

Iz Ministarstva pravde nedavno je saopšteno da je Crna Gora preduzela sve, ali da Srbija nije spremna da izruči Marovića.

Marovićev advokat Zdravko Begović više puta je javno rekao da se njegov klijent liječi u glavnom gradu Srbije, da je njegovo zdravstveno stanje pogoršano i da zbog toga nije u mogućnosti da dođe na izdržavanje zatvorske kazne.

Nakon nagodbe sa tužiocima, Marovića je Viši sud u Podgorici osudio na tri godine i deset mjeseci zatvora kao šefa budvanske kriminalne grupe koja je lokalni budžet oštetila za više miliona eura.

Prema istoj sudskoj odluci, Marović mora da plati 1.100.000 eura odštete i u humanitarne svrhe da uplati 100.000 eura.

Marović je pred specijalnim tužiocima priznao da je bio na čelu kriminalne grupe koja je oštetila budžet Opštine Budva za više desetina miliona eura u osam korupcionaških afera.

S obzirom na to da nije uplatio ni cent u humanitarne svrhe, zatvorska kazna mu povećana za godinu.

Marović je uhapšen u decembru 2015. i u spuškom zatvoru je proveo oko pet mjeseci.

Nakon puštanja na slobodu, otišao je za Beograd i nije poznato da je u međuvremenu boravio u Crnoj Gori.

Nekadašnji čelnik Političkog savjeta DPS-a sa tužilaštvom je zaključio dva sporazuma o priznanju krivice, a riječ je o aferama “Plato na Jazu”, “TQ Plaza”, “Prijevor”, “Copyright”, “Otpadne vode”, “Krapina”, “Donji Bulevar” i “Property”.

Bonus video: