Marković: Najave "trojke" o izlasku iz Vlade ne doprinose ostvarenju cilja

"Ugovor sa A2A ne bi trebalo i ne bi smio biti razlog da propadne politički model koji smo zajedno definisali i koji je u praksi pokazao da ima ozbiljan politički potencijal i pruža novu političku perspektivu u Crnoj Gori"
30 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot (YouTube)
Duško Marković, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 28.07.2016. 18:03h

Najave o izlasku opozicione trojke iz Vlade ne doprinose ostvarenju zajedničkog cilja, kazao je potpredsjednik Vlade Duško Marković, navodeći da takva eventualna odluka podrazumijeva odgovornost onih koji se za nju opredijele.

"Današnji istup lidera građanskog pokreta URA, Žarka Rakčevića, ali i najave Krivokapića da će aktuelizovati izlazak iz Vlade izbornog povjerenja, ne doprinose ostvarivanju cilja na kojem smo mukotrpno zajedno radili mjesecima“, kazao je Marković nakon sjednice Vlade.

On je poručio da postavljanje ultimatuma i prijetnje da će se izaći iz Vlade nije saglasno opredjeljenju definisanom Sporazumom.

Upitan kakve će biti političke posljedice u slučaju izlaska opozicije iz Vlade, Marković je kazao da eventualna takva odluka podrazumijeva odgovornost onih koji se opredijele za nju.

"Ugovor sa A2A ne bi trebalo i ne bi smio biti razlog da propadne politički model koji smo zajedno definisali i koji je u praksi pokazao da ima ozbiljan politički potencijal i pruža novu političku perspektivu u Crnoj Gori. Ali, naravno, nek svako snosi odgovornost za svoje odluke“, poručio je on.

Marković je rekao da su posljednih dana mnogo slušali o navodnoj obavezi konsenzualnog donošenja odluka u Vladi.

"Iz svega što smo mogli da vidimo i čujemo, trojka konsenzus definiše kao obavezu DPS-a i drugih članica vladajuće većine da bezpogovorno prihvata njihove predloge. Ne. Podsjetiću ih da konsenzus, između ostalog, znači i spremnost, kako stoji u Sporazumu, za jednoglasno donošenje odluka u proceduri konstruktivnog dijaloga, razmjenom i uvažavanjem argumenata obije strane“, kazao je on.

Prema riječima Markovića, vladajuća većina je, kada je konkretno u pitanju ugovor sa A2A, iskazala spremnost i želju za postizanje konsenzusa zajedničkim radom na vladinim tijelima i komisijama, sastancima sa resornim ministrima i potpredsjednikom Vlade, a na kraju italijanskom partneru poslala je predlog opozicionih partija.

"Uprkos tome što smo smatrali da nije pravno utemeljen i dobar za državu. Sa druge strane, cijenim da predstavnici trojke nijesu uzvratili istom mjerom i pokazali isti nivo volje za postizanje konsenzusa“, rekao je on. On je pozvao sve potpisnike Sporazuma da pažljivo i objektivno pročitaju ono što su napisali i potpisali.

"A to je da je eksplicitno navedeno da je konsenzus potreban za izbor generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost. I njega smo obezbijedili. Kao i za i usvajanje akata Savjeta za privatizaciju. Stav koji se takođe često citira kaže – Politički subjekti iskazuju spremnost da zakone ili odluke od posebnog značaja usvajaju konsenzusom“, naveo je Marković.

On je ocijenio da nije dobro da se iz teksta sporazuma čita samo ono što nekome odgovara.

"Budimo korektni i priznajmo makar pred sobom ako ne pred javnošću, da je DPS sa svojim koalicionim partnerima više puta iskazao spremnost za kompromis i konsenzus, što je potvrđeno i podrškom Vlade za više predloga i inicijativa opozicionih ministara“, rekao je Marković.

On se osvrnuo i na, kako je rekao, optužbe o navodnoj opstrukciji koja prema iskazima opozicionih ministara dolazi od službenika sa kojima moraju da sarađuju.

"Uvažene kolege, crnogorska administracija nije dovoljno dobra i još je manje savršena. To nijesmo nikada krili niti poricali. Naprotiv, to smo jasno isticali i tražili pomoć od EU kako bi se sprovele sveobuhvatne reforme u toj oblasti i napravila efikasna i funkcionalna javna administracija koja će biti pravi servis građanima i temelj sprovođenja vladinih razvojnih politika“, kazao je Marković.

On im je kazao da ne misle da ovakva administracija nije problem i nije kočnica u radu i DPS ministarima.

"Ali mi radimo, mi ne tražimo izgovore za nemogućnost ostvarivanja ciljeva dovoljno efikasno koliko bismo željeli. Prihvatili smo posao i trudimo se da uz postojeće kapacitete damo najbolje moguće rezultate, istovremeno pokušavajući da administraciju ojačamo“, kazao je Marković.

On je pozvao opozicionu trojku da urade isto.

"Dakle, pozivamo trojku da uradi isto, da neracionalnim dnevno-političkim potezima za koje vjerujem da imaju za cilj popravljanje političkog rejtinga i obezbjede prelazak cenzusa na predstojećim izborima, ne potiremo ono što smo do sada postigli i što nam je cilj – jačanje povjerenja u izborni proces i izbor vlade koja će imati nesporan legitimitet za rad na zahtjevnim poslovima ekonomskog i demokratskog razvoja zemlje u naredne četiri godine“, rekao je Marković.

Ukoliko, kako je kazao, ne uvaže poziv i ukoliko ne bude takve želje, „DPS za razliku od drugih, neće odustati i predati se samo zato što je teško postići rezultate i opravdati povjerenje i podršku javnosti“.

"Naprotiv. Nastavićemo predano da radimo i obezbijedimo građanima da svoju volju izraze na demokratskim izborima, čiju regularnost će potvrditi, nadam se, i na stotine domaćih i međunarodnih posmatrača koji će ih pratiti“, kazao je Marković.

Marković je podsjetio na Zakon o medijima, zbog kojeg su, kako je rekao, takođe čuli kritike opozicione trojke.

"Pozivaju se na Sporazum i obavezu donošenja tog akta konsenzusom, a Predlog zakona o medijima su napisali sami, uz pomoć nekoliko sebi bliskih NVO. Želim da saopštim da smo ovaj pristup – donošenje Zakona o medijima konsenzusom, usaglasili na nivou predsjednika stranaka i uz moje neposredno učešće“, dodao je on.

To što, kako je kazao, nijesu konsultovali ostale potpisnike sporazuma bi možda i prećutali.

"Ali mislimo da ovakav krovni zakon za oblast medija ne možemo i ne smijemo donositi na prečac – bez širokih javnih konsultacija, bez pitanja predstavnika medija na koje se zakon odnosi, bez konsultacije sa stručnjacima iz državnih institucija i regulatornih agencija i na kraju bez poštovanja principa da zakone prije usvajanja šaljemo Evropskoj komisiji na mišljenje“, dodao je Marković.

Bonus video: