Vlada prihvatila sugestiju Jasavić o sprječavanju korupcije

Jasavić je saopštila da to, obzirom da je Pozitivna uslovno podržala Vladu sa jasnim ciljevima od kojih je jedan povećanje efikasnoti borbe protiv korupcije na svim nivoima, predstavlja dokaz o aktivnostima te stranke u ostvarivanju tih ciljeva
57 pregleda 10 komentar(a)
Azra Jasavić, Foto: Savo Prelević
Azra Jasavić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.07.2016. 16:12h

Vlada je prihvatila sugestiju i rješenje potpredsjednice Azre Jasavić, koje se odnosi na usvajanje Operativnog dokumenta za sprječavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika, aneksa Akcionog plana za Poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava.

Jasavić je, kako je saopšteno iz njenog kabineta, navela da je obrazovanje temelj razvoja društva i da bi imali odlične učenike moramo imati profesore koji im u svemu mogu biti uzor, navodeći da „reformom obrazovanja i njenim rezultatima, nažalost, ne možemo biti zadovoljni“.

„Kako je obrazovanje oblast sa posebnim rizikom treba preduzeti sve neophodne mjere da se onemogući bilo kakva korupcija. Postojeći način zapošljavanja treba brze i korjenite promjene, a kontrola zakonitosti rada mora postojati za sve, posebno za one na najodgovornijim funkcijama“, rekla je ona.

Jasavić je saopštila da to, obzirom da je Pozitivna uslovno podržala Vladu sa jasnim ciljevima od kojih je jedan povećanje efikasnoti borbe protiv korupcije na svim nivoima, predstavlja dokaz o aktivnostima te stranke u ostvarivanju tih ciljeva.

„Ono što smo obećali i javno promovisali to na Vladi i aktivno zastupamo, te sa zadovoljstvom ističemo da nailazimo na puno razumijevanje i saradnju“, saopštila je Jasavić.

Kako je rekla, činjenica da je Vlada u okviru Zaključka odgodila donošenje Odluke o usvajanju Operativnog dokumenta za sprječavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika potvrđuje i njihove ranije izjave da na Vladi nema opstrukcije već da je najveća opstrukcija neznanje.

„Naš konkretan predlog bio je da se kroz indikatore rezultata za mjeru koja predviđa ovu oblast uvrsti: formiranje Komsije u školama za ocjenu i vrednovanje kandidata koji su se prijavili za rad u školi, kao i njihovih prijava, a u cilju objektivizacije kriterijuma prilikom zapošljavanja“, saopšteno je iz kabinetAa Jasavić.

Kako se navodi, u saradnji sa Ministartstvom vanjskih poslova i evropskih integracija, Ministarstvom prosvjete i Ministarstvom pravde, usaglasili su konačni tekst rješenja koji će biti sastavni dio Operativnog dokumenta za sprječavanje korupcije u oblastima od posebnog rizika.

„Ovim putem izražavamo zadovoljstvo postignutim dogovorm koji će biti od opšteg društvenog interesa u korist kvaliteta kadrova angažovanih u obrazovnom sistemu“, zaključila je Jasavić.

Bonus video: