Koprivica: Donijeti zakone o otvaranju dosijea službi bezbjednosti i o porijeklu imovine

"Otvaranje dosijea dalo bi dokaze o tome kako je aktuelni režim DPS-a, preko svojih agenata svađao i dijelio narod, prebrojavao građane, progonio političke i etničke manjine i to sve dok je uporedo teklo udbaško preduzetništvo, prebacivanje državnih dobara u privatne fondove nove buržoazije i ustoličenje mafije na državnom dvoru"
5 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 28.07.2016. 13:53h

U Crnoj Gori se ne može demokratizovati društvo i uspostaviti pravna država bez donošenja Zakona o otvaranju dosijea službi bezbjednosti i Zakona o porijeklu imovine, ocijenio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

Kako je naveo cilj tih zakona bi trebalo da bude skidanje oreola svetosti sa arhiva represije, progona i doušništva, kao i sa tajne "prvog miliona".

Već dugo tajni dosijei koji su, kako tvrdi Koprivica, vođeni o građanima služe kao sredstvo za iznudu političke poslušnosti i kao moneta za političku korupciju i krajnje je vrijeme za radikalan raskid sa tom praksom.

"Zakon o otvaranju tajnih dosijea službi bezbjednosti je neophodan da bi se izvršio raskid sa autoritarnom prošlošću, da bi se jačala demokratska svijest, i očistio politički sistem od kupljenih i zakupljenih političara, ali i da se poništi strah kao sredstvo vladanja u Crnoj Gori. To bi se postiglo regulisanjem prava građana da ostvare uvid u dosijee koje su o njima vodile službe nedemokratskog i autoritarnog režima, zatim osnivanjem nezavisne institucije koja bi preuzela sve dosijee od ANB-a, kao i sprovođenjem ispitivanja dosijea i podataka radi utvrđivanja da li su lica koja se nalaze na javnim funkcijama, ili se za njih kandiduju, ogriješila o ljudska prava tokom rada u službi ili saradnje sa njom, ili su svojim radom uticala na to da se uskrate prava građanima i naruši nepristrasan odnos države prema njima. Dok se ova lica ne odstrane iz državnog sektora, nema slobodne političke konkurencije, sve do tada građani će imati sumnju da prilikom glasanja na izborima kupuju „mačka u džaku“, a političari, koje službe drže u šaci preko tajnih dosijea, prodavaće narodu "rog za svijeću" odnosno svoje privatno namirenje "prodavaće" kao borbu za zaštitu državnog interesa", saopštio je Koprivica.

Dodaje da je neophodno osnivanje nezavisne Agencije za dosijee službi bezbjednosti kao samostalne i specijalizovane ustanove.

"Ona bi preuzela sve dosijee, čuvala ih, sprovodila proceduru uvida građana u njihove dosijee i vršila provjere javnih funkcionera i kandidata za javne funkcije, kao i anonimiziranje izvjesnih ličnih podataka radi izbjegavanja osveta i nepotrebnih tenzija između porodica. Osnivanjem ove posebne institucije bilo bi omogućeno da žrtve ne moraju ići na noge počiniocu prilikom uvida u svoj dosije, ali i da se spriječi odvoz dosijea na „reciklažu“ i da se spriječi njihova prodaja na „crnom tržištu“ i ucjenjivanje političara i privrednika. To bi garantovao sastav institucije sačinjen od stručnih, uglednih i nestranačkih ličnosti koji su bez ikakvih veza sa ANB i ranijim službama. Uz to je veoma važno propisivanje krivične odgovornosti u vezi sa narušavanjem cjelovitosti dosijea i podataka da bi se izbjegle zloupotrebe", naveo je Koprivica.

Građani, kako je dodao, moraju saznati istinu o prirodi autoritarnog režima i o uticaju mehanizama nedemokratske vladavine na njihove živote.

"Otvaranje dosijea dalo bi dokaze o tome kako je aktuelni režim DPS-a, preko svojih agenata svađao i dijelio narod, prebrojavao građane, progonio političke i etničke manjine i to sve dok je uporedo teklo udbaško preduzetništvo, prebacivanje državnih dobara u privatne fondove nove buržoazije i ustoličenje mafije na državnom dvoru. Samo nezarobljena politička snaga može se uhvatiti u koštac sa spregom mafije, tajkuna, tajnih službi i državnih funkcionera. Prošlost mora biti u "nadležnosti" nezavisnih institucija, a ne dnevne politike. Ako se otvori prema svojim građanima i raskine sa mehanizmima autoritarne vladavine i produbljivanja podjela, Crna Gora će biti država materinske brige, a ne zemlja maćehinskog cinizma", zaključio je Koprivica.

Bonus video: