Đukanović obišao, pa Vujanović raspisao izbore

Odluku o skraćenju mandata Skupštini opštine Andrijevica inicirali su odbornici DPS-a, koji su na vlasti u tom gradu
5 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 28.07.2016. 06:20h

Dan nakon što je predsjednik Vlade Milo Đukanović obišao Andrijevicu, predsjednik države Filip Vujanović raspisao je izbore u tom gradu istovremeno sa parlamentarnima 16. oktobra.

U saopštenju iz predsjedničkog kabineta je navedeno da je odluka donijeta, između ostalog, na osnovu odluke o skraćenju mandata odbornika u Skupštini opštine Andrijevica.

Odluku o skraćenju mandata inicirali su odbornici DPS-a, koji su na vlasti u tom gradu.

DPS je na posljednjim izborima 9. marta 2013. u tom gradu u koaliciji sa SDP-om imao 28 odbornika, NS-SRS dva, a Pozitivna jedan mandat. Demokratski front i SNP su bojkotovali te izbore.

Istog dana održani su i izbori u Nikšiću. Međutim, iako su odbornici DPS-a u Andrijevici inicirali skraćenje mandata, iz vladajuće partije je “Vijestima” nedavno rečeno da u Nikšiću za tim nema potrebe.

“Za sada u Nikšiću sve funkcioniše i ne vidim razlog za skraćenje mandata koji traje do kraja marta 2017”, kazao je tom prilikom za “Vijesti” politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

Pošto je iz DPS-a saopšteno da su razlozi za odluku ušteda i da se izbjegava održavanje izbora na zimu, nikšićke Demokrate su kritikovale odluku.

“Ako će opština Andrijevica održavanjem izbora istovremeno sa parlamentarnim uštedjeti oko 10.000 eura, ta ušteda u opštini Nikšić ne bi bila manja od 100.000 eura. Razlozi racionalnosti, očigledno, ne važe i za opštinu Nikšić”, kazao je u saopštenju predsjednik nikšićkog odbora Demokrata Marko Mitrović.

Odluku o raspisivanju izbora u opštini Nikšić predsjednik je dužan da donese u decembru, a najkasnije se moraju održati u februaru 2017.

Bonus video: