Premijer pet para ne da za dogovor

Zeković: Ili EPCG nije dovoljno značajna ili premijer ne poštuje sopstveni potpis. Ali to mu nije prvi put
83 pregleda 43 komentar(a)
Milo Đukanović, Dragoslav Šćekić, Foto: Gov.me
Milo Đukanović, Dragoslav Šćekić, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.07.2016. 05:46h

Funkcioneri GP URA i SDP-a, čiji su ministri u Vladi izbornog povjerenja, optužili su premijera Mila Đukanovića za nepoštovanje Sporazuma o slobodnim izborima, ali nijesu saopštili šta će njihove partije uraditi tim povodom.

Lideri tih partija i Demosa i sinoć su razgovarali šta je najpametniji odgovor na ovakav stav premijera i istrajavanje na predlogu ugovora sa A2A za EPCG, za koji oni smatraju da nije u državnom interesu, ali konačan stav nijesu utvrdili.

Đukanović je juče iz Berana ponovio raniju tvrdnju da u sporazumu ne piše da se odluke od posebnog začaja donose konsezusom u Vladi.

Član korodinacionog odrbora URA Neđeljko Rudović tvrdi da je premijer počeo da zaboravlja, pa ga podsjećaju da je tokom pregovora zahtjev opozicije bio da se najvažnije odluke donose konsensusom i da je on to na kraju prihvatio. Citira da na strani 2 Sporazuma piše da "politički subjekti iskazuju spremnost da zakone ili odluke od posebnog značaja usvajaju konsensusom".

Član Predsjedništva SDP Bojan Zeković kaže da nije prvi put da Đukanović ne poštuje sopstveni potpis. “Ulazak opozicije u vlast radi kontrole izbora na šta je u januaru morao pristati u decembru je nazivao istorijskim i globalnim fenomenom”, podsjeća on.

Na pitanje hoće li istjerati opozicione ministre iz Vlade zbog neslaganja oko A2A i Predloga izmjena Zakona o medijima, premijer je juče, tokom boravka u Beranama, rekao da neće dozvoliti da se parališe Vlada. ”Nije ovo naknadna pamet, da me je neko tokom pregovora pitao -da li da u Vladi odlučujemo konsenzusom- nasmijao bih mu se u lice. Priča o konsezusu nije realna, toga na svijetu nema,” rekao je premijer.

Upitan da time rizikuje da ga optuže što je opoziciju izbacio iz Vlade premijer je kazao: ”Pet para ne dam, to je politika, politikanstvo, ja se time ne bavim već ozbiljnom politikom”.

U ime DPS-a sa opozicijom je sporazum usaglašavao njegov zamjenik Duško Marković, a sporazum nije mogao biti ozvaničen prije nego ga je Đukanović potpisao.

Zeković u izjavi za “Vijesti” pita: ”Ili EPCG nije dovoljno značajna ili premijer ne poštuje sopstveni potpis. Sve ostalo, što bi on rekao, nije ozbiljna politika već politikanstvo. Ono što je sigurno SDP neće dozvoliti da se korumpiranom parlamentarnom većinom krčmi najveće, trajno i nepovratno dobro kakvo je EPCG”,navodi Zeković.

Slično tvrdi i Rudović koji premijera optužuje za neozbiljnost i “bezobrazluk koji košta preskupo Crnu Goru i njene građane”. “Ako treba, još jednom ćemo mu objasniti zašto se to prije svega odnosi na ugovor o EPCG, najvažnijem sistemu od državnog značaja, pošto ili zaboravlja ili nije dovoljno koncentrisan”,navodi funkcioner URA.

Lider SDP-a Ranko Krivokapić ranije je najavio da će opoziciona "trojka“ istupiti iz Vlade ukoliko vladajuća koalicija ne zaštiti državne interese u predlogu novog ugovora s A2A. Rudović (URA) tvrdi da Đukanović “bježi sa terena” i osim što daje tragikomičnu sliku o ponašanju nekoga ko je još predsjednik Vlade, slikovito pokazuje zašto DPS minira Sporazum o slobodnim i fer izborima”.

“Zato što je to sporazum o jasnim pravilima igre koji je dizajniran da spriječi izborne prevare u obimu na koji je DPS navikao. Što su posljedice tih i sličnih prevora jasno vide građani Berana, koje je premijer juče posjetio”, rekao je on.

“I moj rad će ispitivati ili ispituju tužioci”

“Ne mislite valjda da imam iluzuju da moj rad kao predsjednika Vlade niko ne ispituje po raznim krivičnim prijavama i da će ga sjutra ispitivati kad ja odem. Jedina odbrana od toga je da o tome imate svijest i da radite zakonito,”rekao je premijer u intervjuu Radiju Berane, komentarišući istragu koje Specijalno državno tužilaštvo vodi protiv bivšeg gradonačelnika Berana Vuke Golubovića (DPS). On je objasnio da je normalno da se provjerava zakonitost nečijeg rada i kazao: “Vlada daje punu podršku tome što radi Državno tužilaštvo, računajući na profesionalnost državnih organa, ali da to što radi tužilaštvo nije konačna istina već pretpostavka koja se provjerava na sudu”. Premijer kaže da u posljednje vrijeme dio “društvenih subjekata misli da je propao dan ako ne podnesu po 10 krivičnih prijava”.

On je kazao da ima dobru saradnju sa gradonačelnikom Berana Dragoslavom Šćekićem (SNP), jer je njegova obaveza da poštuje odluku građana na izborima.

Ne mislim o ličnim planovima, sve je usredsređeno na 16.oktobar

Iako je ranije nagovještavao da bi se mogao povući iz politike nakon izbora, premijer je juče rekao da je to “prije svega želja onih koji žele da ga stimulišu u tom pravcu”.

“Dva puta sam se do sada povlačio, uvijek sa javno saopštenim motivima. Okolnost da sam se i dvaput vraćao, govori da vjerovatno u tim trenucima nisam odvagao između moje želje i realnosti političkog života u Crnoj Gori. Povučen time neću na tu temu ni jednu riječ da kažem. Postavio sam visoku ljestvicu na jesenjim izborima. Mi vladamo 25 godina i podrška nikada nije pala ispod 40 odsto. Sebi ne dozvoljavam da mislim o ličnim planovima, sve je usresređeno na 16. oktobar i želju da ostvarimo najbolji rezultat ,” rekao je on.

Đukanović je kazao da na parlamentarnim izborima DPS nastupa sama sa ciljem da osvoji apsolutnu vlast. I u tom slučaju, on najavljuje koaliciju sa manjinskim partijama i mogućnost da dio opozicije ponovo bude u Vladi. “Nakon ovog iskustva u Vladi izbornog povjerenja, nakon izbora treba da pozovemo i partije iz bloka koji je bio protiv nezavisnoti ako žele da sarađujemo u interesu države ,” rekao je on.

Bonus video: