"Zaštitili" Miločer kad je Statisu sve dozvoljeno

Za deklaraciju su glasali odbornici opozicije i DPS-a, izuzev predsjednika Skupštine Bora Lazovića. Protiv je bio i odbornik Prave Budve Milan Belević, a uzdržan Časlav Perović iz te partije
1 komentar(a)
Miločer, Foto: Vuk Lajović
Miločer, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 26.07.2016. 06:38h

Skupština opštine Budva usvojila je juče deklaraciju o zaštiti Miločerskog parka, godinu nakon što se ta inicijativa našla na dnevnom redu.

Za deklaraciju su glasali odbornici opozicije i DPS-a, izuzev predsjednika Skupštine Bora Lazovića.

Protiv je bio i odbornik Prave Budve Milan Belević, a uzdržan Časlav Perović iz te partije.

Usvajanje deklaracije prije godinu je inicirao odbornik URA Radosav Tomović, ali su odbornici DPS-a i Prave Budve, tadašnje Pozitivne, napustili sjednicu, koja zvanično do juče nije ni završena. Tomović je inicirao donošenje deklaracije kada je Ministarstvo održivog razvoja i turizma raspisalo konkurs za idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje hotelskog rizorta ”Miločer” u Pržnu, na kojem su u međuvremenu izabrana dva drugoplasirana rješenja.

Vlada je još sredinom marta prošle godine usvojila programski zadatak za raspisivanje javnog konkursa od opšteg interesa za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja hotelskog rizorta Miločer, kojim je predviđena izgradnja duplo više kapaciteta na obali od Miločera do Svetog Stefana.

Tim dokumentom, firmi “Adriatic properties” grčkog biznismena Petrosa Statisa omogućeno je da na najekskluzivnijoj turističkoj lokaciji - stoljetnom Miločerskom parku, izgradi 88 apartmana - 66 u novom hotelu Kraljičina plaža i 12 preko puta grad-hotela Sveti Stefan.

Omogućena mu je i rekonstrukcija i dogradnja pet starih vila, čija će kvadratura biti utrostručena.

Odbornici opozicije ocijenili su juče da je odluka o smanjenju cijene vode za sedam centi i takse na brojilo za 50 odsto politički motivisana uoči izbora.

Iz uprave Vodovoda su odgovorili da je do sniženja došlo jer su smanjili gubitke na mreži.

Nije usvojen predlog odbornika Demokrata Mijomira Pejovića da se cijene vode vrate na nivo iz 2014. i da se ukine plaćanje takse. Odbornik DF-a Đorđe Vujović kazao je da će, kada dođu na vlast, raskinuti ugovor za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih voda. Opozicija je juče protestovala zbog odluke Savjeta javnog servisa RTV Budva da ne vrši prenos sjednice

Bonus video: