Vlada častila Aca Đukanovića 10,6 miliona eura

Podaci Ministarstva finansija, koje su juče objavile Demokrate Alekse Bečića, pokazuju da je od 2013. do sada njemu ukupno isplaćeno 13.988.610,21 eura
0 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Boris Pejović
Aco Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.07.2016. 05:46h

Premijerov brat Aco Đukanović zaradio je u slučaju “Limenka” čistih 10.598.610, 21 eura, a u taj iznos se ne računa povraćaj novca uloženog u posao, koji je propao jer je Vlada nije poštovala ugovor.

Podaci Ministarstva finansija, koje su juče objavile Demokrate Alekse Bečića, pokazuju da je od 2013. do sada njemu ukupno isplaćeno 13.988.610,21 eura.

U taj iznos, koji je dosuđen presudom Vrhovnog suda, uračunat je uplaćeni novac, dobit, kamate, sudski troškovi, povećana vrijednost zemljišta - po ocijeni sudskih vještaka.

Jer, Đukanović je tužio državu nakon što je Vlada Igora Lukšića odbila dogovor sa njim, na osnovu koga bi mu bilo isplaćeno 5,5 miliona eura na koliko je Đukanović bio spreman da se nagodi. Vlada se protivila njegovom zahtjevu da mu se uz povraćaj uloženog novca isplati i 1,173 miliona za izgubljenu dobit i nije prihvatila poravnanje.

Bečić je juče vrhovnom tužiocu Ivici Stankoviću dostavio podatke MF-a, navodeći da je “skandalozna činjenica da Vlada i resorna ministarstva nijesu pokretali postupak za utvrđivanje bilo čije političke, građansko-pravne ili radno-pravne odgovornosti zbog nastupanja štete po državu od 10,6 miliona eura”.

“Ni protek šest godina, od kada je država ušla u nepoštovanje ugovornih obaveza, ni vrijeme duže od tri godine od kada su počeli da se isplaćuju milioni eura građaninu Acu Đukanoviću, ni činjenica što je dobitnik 10,6 miliona eura brat predsjednika Vlade, nijesu izazvali osjećaj obaveze kod bilo koga u vlasti da makar pokrene postupak za personalizovanje odgovornosti za višemilionsku štetu koja je nastupila po državu,”naveo je Bečić u dopisu VDT-u.

Ranije je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić procijenio da u tom predmetu nema zloupotrebe službenog položaja, ali da ima osnova sumnje u nesavjesan rad jedne osobe, pa je spise uputio ODT Podgorica.

Demokrate smatraju da je u slučaju „Limenka“ bila na djelu sinhronizovana aktivnost više funkcionera vlasti koji su projektovali da porodica Đukanović, bez muke, stekne 10,6 miliona eura na štetu građana. “Iz tih razloga, predsjednik Vlade Milo Đukanović i ne pomišlja o pokretanju odgovornosti zbog navedene štete. On i njegov brat privatno imaju mnogo razloga da govore o zahvalnosti onim pojedincima koji su bracu namakli 10,6 miliona eura,” poručili su.

Bonus video: