Tužba za "Limenku" unosnija od svih drugih poslova

Poreskoj upravi za 5 godina prijavio profit od 5,9 miliona, dok je presudom Vrhovnog suda prihodovao više od šest miliona eura
95 pregleda 27 komentar(a)
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Aco Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.07.2016. 05:35h

Premijerov brat Aco Đukanović je ne radeći ništa, predmetom „Limenka“, profitirao na račun države više nego što je ukupno zaradio u pet prethodnih godina. On je Poreskoj upravi od 2008. do 2012. prijavio profit od 5,9 miliona eura (precizno 5.868.527 eura), dok je presudom Vrhovnog suda na ime izgubljene dobiti prihodovao više od šest miliona.

To su zvanični podaci iz sudskih spisa pravosnažnog predmeta, iako bi Đukanovićev prihod mogao biti i veći jer Ministarstvo finansija nikada nije objavilo koliko mu je novca isplaćeno na ime onoga što je uložio u posao sklopljen sa Vladom a koliko za izgubljenu dobit i kamate, jer ona nije poštovala ugovor.

Đukanović je kupio zemljište u podgoričkom naselju Momišići aprila 2008. na kome se nalazila zgrada MUP-a i CB Podgorica, tzv. “Limenka”. Tada je platio 3.399.000 eura, piše u dokumentima vještaka Milenka Popovića.

Prema ugovoru, dvije godine kasnije, „Limenka“ je trebalo da bude iseljena i o trošku Aca Đukanovića preseljena na lokaciju koju odredi MUP. Ali država nije ispoštovala potpisano. Đukanović je ugovor raskinuo i podnio tužbu. Sve to pošto je Vlada odbila da potvrdi predlog zaštitinice imovinskih interesa Mirjane Milić koja je sa Đukanovićem bila na pragu sporazuma, kojim bi on dobio ukupno oko 5,5 miliona naknade (uglavnom već uloženo za kupovinu, poreze i kamate).

Uz 3,39 miliona eura koje je platio, Đukanović je u pregovorima sa zaštitnicom Mirjanom Milić tražio kamatu koja se obračunava od uplate do raskida ugovora (935.610 eura), što je ukupo iznosilo 4.344.610 eura. Zatim, još 1.173.310 na ime izmakle dobiti, koja se odnosi na neosnovano korišćenje zemljišta od strane države od 26. maja 2010. do raskida ugovora 17. maja 2012.

Tokom pregovora sa zašititnicom državnog interesa on je bio spreman da državi oprosti dio te nadoknade, odnosno 613.592 eura na ime jednogodišnjih „penala“ nakon što mu je Predrag Stamatović, savjetnik tadašnjeg premijera Igora Lukšića u pregovorima u ljeto 2012. ponudio da mu se novac isplati do 15. janauara 2013. jer ga tada nijesu imali u budžetu.

Sve je to, međutim, odbila Vlada - obavijestila je Milićeva Đukanovića, a zatim je na red došao sud koji je na bratu lidera DPS-a napunio džepove.

Prilikom dosuđivanja odštete, ukupno vrijedne preko 10 miliona eura, sudovi, od Osnovnog do Vrhovnog, prihvatili su argumentaciju vještaka umjesto Vlade, odnosno zaštitinika imovinskih interesa države.

U reviziji zaštitinika državnih interesa Radomirke Raičević, kao i žalbama na prvostepenu i drugostepenu presudu, navodi se da Đukanović „nije dokazao da bi realizovao posao po tržišnim cijenama“, koje su bile aktuelne u vrijeme zaključenja ugovora. „Treba poći od najniže cijene kvadrata, jer nije dokazano da bi se taj prostor prodao,“ navodi zaštitnica. Ona dodaje da država ne spori da ima izmakle dobiti, jer je ugovor raskinut bez Đukanovićeve krivice, ali da se mora „voditi računa o najnižoj cijeni za tu lokaciju, o stanju u društvi, na tržištu nekretnina jer veliki broj poslovnih prostora nije prodat, uključujući i centar Podgorice“.

Finansijski vještak Popović međutim tvrdi da je tržište nekretnina stabilno u spornom periodu od 2010. do 2012. Vještaci finansijske i građevinske struke navode da su poslovni prostori u Podgorici, na približno sličnim lokacijama, tada prodavani po cijenama kvadrata višim od onih koje su oni „priznali“ Đukanoviću - i to u tržnom centru „Nikić“, na prostoru kod Male pijace, kod stadiona „Budućnost“...

Za nastalu štetu niko iz Vlade do sada nije odgovarao, iako je aktuelni premijer Milo Đukanović prije konačne presude objašnjavao kako sa utvrđivanjem odgovornosti i eventualnim sankcijama treba sačekati do pravosnažne sudske odluke. On je na tom mjestu bio u vrijeme sklapanja ugovora, čitavog ugovorenog perioda za iseljenje, u vrijeme donošenja sudske presude i isplate iz državnog budžeta. U vrijeme kada je pregovarano sa Acom

Đukanovićem i kada je ugovor raskinut premijer je bio Igor Lukšić.

Glavni specijalnu tužilac Milivoje Katnić je nakon analize ovog predmeta utvrdio da nema zloupotrebe službenog položaja, kao i da je jedna osoba pod sumnjom za nesavjestan rad. Predmet je proslijeđen ODT Podgorica.

Bonus video: