Krivokapić: U Vladi smo da zaustavimo sav kriminal, ne samo izborni

"Ne postoji državna imovina koja je važnija za građane Crne Gore od Elektroprivrede, jer bez električne energije nema modernog života. A ako nemamo u našim rukama EPCG, onda i nema ni održive nezavisne države", rekao je Krivokapić
79 pregleda 34 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Sdp.co.me
Ranko Krivokapić, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 23.07.2016. 14:31h

Mi smo ušli u prelaznu vladu da bi zaustavili kriminalne namjere DPS-a, ne samo u oblasti izbornih zloupotreba. Ako DPS ne poštuje sporazum i sada otme od naroda stotine miliona eura, a mi sjedimo u toj vladi, onda je mala korist od narednih izbora, rekao je u intervjuu za "Dan" predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

On je kazao da SDP vjeruje je da i ako opozicinari odu u više kolona DPS će biti pobijeđen samo ako bucu spriječene izborne krađe.

"Mislim da građani preferiraju da se ide zajedno. To je negdje prirodna potreba da se ukrupnite kada idete u demontiranje samovlašća jednog čovjeka i jedne partije koji su zarobili državu", poručio je Krivokapić.

U vladu izbornog povjerenja ušli ste kako bi otkrili i spriječili izborne manipulacije DPS-a. Zar nije čudno da sada najavljujete izlazak iz Vlade zbog ugovora sa A2A, koji jeste važno pitanje, ali nije suštinski razlog vašeg ulaska u Vladu?

"Suštinski razlog ulaska SDP-a u prelaznu vladu je upravo sporazum koji stavlja do znanja da se takva pitanja moraju rješavati konsenzusom. Ako DPS mimo konsenzusa donosi odluke korumpiranom parlamentarnom većinom, onda on ruši sporazum koji je potpisao i namjerno destabilizuje zemlju. Mi smo ušli u prelaznu vladu da bi zaustavili kriminalne namjere DPS-a, ne samo u oblasti izbornih zloupotreba. Ako DPS ne poštuje sporazum i sada otme od naroda stotine miliona eura, a mi sjedimo u toj vladi, onda je mala korist od narednih izbora. Kao što znate, SDP je bio u Vladi da bi ostvario strateške ciljeve građanske Crne Gore, nezavisnosti, evropskih integracija, NATO integracija, pa je tada napustio vladu, i to kod velikih pitanja koja se tiču osnovnih strateških i nacionalnih interesa građana Crne Gore. Ne postoji državna imovina koja je važnija za građane Crne Gore od Elektroprivrede, jer bez električne energije nema modernog života. A ako nemamo u našim rukama EPCG, onda i nema ni održive nezavisne države", rekao je Krivokapić.

Pošto je sve izvjesnije da Demos nije zainteresovan za koaliciju opozicionih subjekata koji su ušli u vladu izbornog povjerenja, da li SDP razmišlja o koaliciji samo sa Građanskim pokretom URA, s obzirom na ideološku i programsku bliskost?

SDP ima snažnu želju da izađe sam na izbore, ali kao partija koja je dala veliki doprinos utemeljenju parlamentarnog dijaloga, kao partija koja je trasirala put prelaznoj vladi, imalismo i zajedničku odgovornost da ukrupnimo ponudu prema građanima. I da pošaljemo jasnu poruku da ćemo sjutra u kompletnoj vladi sarađivati kao što sada sarađujemo sa Demosom i Građanskim pokretom URA, i sa svim ostalim u toj vladi sloge. Ta Vlada treba da stabilizuje državu i da spriječi ovaj ekonomsko-socijalni sunovrat i okrene je ka pravom razvoju, ne pohari gdje investitori odnose, a ne donose u Crnu Goru. Da li će do toga doći, pitanje je zrelosti i procjene. Ono što SDP vjeruje je da i ako odemo u više kolona DPS će biti pobijeđen samo ako spriječimo izborne krađe. Mislim da građani preferiraju da se ide zajedno. To je negdje prirodna potreba da se ukrupnite kada idete u demontiranje samovlašća jednog čovjeka i jedne partije koji su zarobili državu. Nijesmorazmišljali samo o zajedničkom nastupu sa Građanskim pokretom URA. Razmišljanje je bilo samo na trojnu temu, i još smo u toj temi", objasnio je Krivokapić.

U javnosti se sve češbe može čuti da se rad Specijalnog tužilaštva sveo na slučajeve vezane za Svetozara Marovića, a da nema efektuiranja krivičnih prijava i istraga u kojima se pominju premijer Đukanović i njegovi najbliži srodnici i prijatelji?

"Istorijski pomak za vladavinu prava u Crnoj Gori je rad tužilaštva, koji je doveo do priznanja krivice Svetozara Marovića, kao i to da je on vođa organizovane kriminalne grupe. Ovdje je pravda utvrdila moć i pokazala da vrh DPS-a može biti priveden pravdi. Ne bih nijednog trenutka umanjio značaj drugih slučajeva. Ali je to urađeno, a urađeno je mnogo, jer mnogo je lakše krasti nego dokazivati. Treba biti strpljiv, a za političku poruku javnosti i međunarodnoj zajednici slučaj Svetozara Marovića je već ogromno dostignuće Crne Gore. Druge treba pripremiti, jer postoji opasnostda se u nepripremljenim slučajevima dogodi oslobađanje. Tada im pomognete, jer nema suđenja dva puta za isti slučaj. Olako ući u procese može dovesti do oslobađanja krivaca", kazao je Krivokapić za "Dan".

SDP sve više ukazuje na nezakonitosti koje radi DPS. Obzirom da ste sa njima bili u koaliciji 18 godina, i da su vaši funkcioneri pokrivali značajna ministarska mjesta, da li imate dokaze i da li ćete ih procesuirati prema tužilaštvu?

Sve vrijeme smo ukazivali na nezakonitosti i nudili dokaze koji su nam bili dostupni, i upravo zbog takvog odgovornog pristupa, premijer nas je nazivao „opozicija u vlasti” i pokušao napraviti puč u SDP-u. Nikada se nijesam bavio tužilaštvom, iako se zna da sam ja stvorio sintagmu „trule daske". Znate da sam 2003. godine tražio smjenu državnog tužioca, bez dokaza, i obezbijedio njegovu ostavku. Znači, mi smo ušli u vlast baveći se vladavinom prava. Spriječili smo prodaju Termoelektrane za 35 miliona eura, jer nova istog kapaciteta košta deset puta više. Svaki put smo se borili protiv štetnih odluka kada je KAP u pitanju. Spriječili smo da se potopi Tarajer je trebalo da kupujemo domaću struju kod stranaca. Nijesmo se bavili prikupljanjem dokaza, to je posao tužilaštva, ali nešto je dokaza, ipak, nuđeno i od SDPovih ljudi iz vlasti i to je procesuirano tužilaštvu. Ima toga dovoljno, a pravda je spora, ali i dostižna stići će svakoga", rekao je predsjednik SDP.

Nećemo dozvoliti ekonomsku poharu

Ako, iz bilo kojih razloga, izađete iz Vlade, postavlja se logično pitanje kako onda da izađete na izbore, jer bi to bio dokaz da ne postoje elementarni uslovi za denokratske i fer izbore?

Ne bih sad o modalitetima šta treba uraditi tada. Ima više modaliteta, kao što je rušenje ove vlade. SDP je rekao da je prelazna vlada terapija ljekovima koja pokušava da izbjegne hiruršku intervenciju u političkom sistemu Crne Gore, a to su protesti i bojkot izbora, i koja pokušava da izbjegne makedonski scenario u Crnoj Gori. Ako DPS misli da će kroz prelaznu vladu da pokrije novi krug pohare Elektroprivrede i svega ostalog u Crnoj Gori sa SDP-om to neće moći, a mislim ni sa ostalim političkim subjektima. Onda DPS preuzima odgovornost za destabilizaciju Crne Gore. Mi smo sa prelaznom vladom politički stabilizovali Crnu Goru, ali ako DPS ide u dalju destrukciju i preotimanje ključnih prirodnih i nacionalnih resursa građana Crne Gore, onda tu nama nije mjesto", kazao je Krivokapić.

Bonus video: