Pusić od dna spasla Lukšića

Lukšić je dobio tri pozitivna i pet neutralnih mišljenja, dok je sedam bilo “obeshrabrujućih”, saznaju “Vijesti” u diplomatskim izvorima
51 pregleda 42 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.07.2016. 08:02h

Crnogorski kandidat za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Igor Lukšić prvo glasanje u Savjetu bezbjednosti završio je na 11. od 12 mjesta, piše britanska agencija Rojters.

Ambasadori 15 članica Savjeta bezbjednosti su glasali listićima “ohrabruje”, “ne ohrabruje” ili “nema mišljenje. Cilj prvog glasanja iza zatvorenih vrata bilo je da “ohrabri ljude koji se nisu pokazali da napuste trku”.

Međutim, Lukšić je poslije glasanja poručio putem Tvitera da “nastavlja dalje” sa kandidaturom.

Lukšić je dobio tri pozitivna i pet neutralnih mišljenja, dok je sedam bilo “obeshrabrujućih”, saznaju “Vijesti” u diplomatskim izvorima.

Lošiji rezultat od bivšeg šefa crnogorske diplomatije imala je bivša hrvatska ministarka Vesna Pusić sa dva “ohrabrujuća“ i 11 “obeshrabrujućih“ mišljenja, uz dva glasa 'bez mišljenja'.

Od kandidata iz regiona najbolje su prošli bivši slovenački predsjednik Danilo Tirk na drugom, pa bivši srpski i makedonski šefovi diplomatije Vuk Jeremić i Srđan Kerim, koji dijele četvrto mjesto.

Najbolje rezultate zabilježio Antonio Gutereš, bivši portugalski premijer i visoki komesar UN za izbjeglice.

Savjet će nastaviti sa održavanjem glasanja iza zatvorenih vrata dok se ne postigne konsenzus o kandidatu, a očekuje se do oktobra ime osobe koja će biti predložena za generalnog sekretara. Sljedeće glasanje može se očekivati već sljedeće nedjelje. Generalni sekretar UN Ban Ki Mun povlači se krajem godine, nakon dva petogodišnja mandata.

Bonus video: