Đukanovićeva izjava nije inteligentna

"Takve izjave označavaju samo jedno - da čovjek koji je na čelu Crne Gore odbacuje mogućnost da zemlje same biraju svoju budućnost, odbacuje da mogu da imaju svoj sopstveni zdravi razum i volju. Zašto se to radi, nije jasno"
80 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.07.2016. 06:38h

Nije inteligentna izjava premijera Mila Đukanovića da će prostor koji ne budu zauzeli NATO i EU biti popunjen drugim silama - Rusijom ili radikalnim islamistima, ocijenila je juče portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ministarstvo je juče kritikovalo premijera zbog njegovih izjava o uticaju Rusije na dešavanja u Crnoj Gori i ponovo se založilo za održavanje referenduma o ulasku u NATO.

"Takve izjave označavaju samo jedno - da čovjek koji je na čelu Crne Gore odbacuje mogućnost da zemlje same biraju svoju budućnost, odbacuje da mogu da imaju svoj sopstveni zdravi razum i volju. Zašto se to radi, nije jasno", rekla je Zaharova.

Dodala je i da takve izjave zvuče uvredljivo za zemlje koje nisu u EU i NATO-u.

"Ako je za Đukanovića to jedinstveni orijentir, to je njegova stvar i ne treba sve da mjeri po sebi", poručila je Zaharova.

Reagujući na nedavno saopštenje Vlade da će Crna Gora sama odlučivati da li će biti održan referendum ili ne, Zaharova je na konferenciji za novinare rekla da "referenudum nije izmišljotina ruske propagande".

"On je rekao, reagujući na naš komentar o neophodnosti održavanja referenduma, da ćemo odluku donijeti sami. Odlično. Samo nam je još ostalo da shvatimo koga imaju u vidu govoreći 'mi'. Ako je riječ o narodu, dajte narodu da se izjasni. Ako se radi lično o vama, ne treba da mijenjate svoje mišljenje za mišljenje naroda", rekla je Zaharova.

Ona je rekla da održavanje referenduma "nije izmišljotina ruske propagande kako Đukanović želi da predstavi", već važan institut demokratije.

Ona je 14. jula optužila Đukanovića da vodi antirusku politiku i da je "kleknuo pred rukovodstvom NATO-a". "Smatram neophodnim da ukažem da umjesto da služi tuđincima, bolje bi bilo da služi svom narodu. Polazeći od te logike ne bi bilo loše da za početak sprovede referendum i pita svoje ljude šta oni misle o ulasku u Alijansu, a da se poslije toga bavi služenjem interesima ljudi koji apsolutno nemaju veze sa državom", rekla je Zaharova.

Istog dana crnogorska Vlada je odbacila optužbe Moskve da ruši prijateljske odnose sa Rusijiom.

Crna Gora produžila sankcije Rusiji do kraja juna 2017.

Crna Gora podržala je odluku EU da se produže sankcije Rusiji do druge polovine 2017, saopšteno je juče iz Evropskog savjeta.

“Zemlje kandidati Crna Gora i Albanija, zemlje EFTA Lihtenštajn i Norveška, članice Evropske ekonomske zone, kao i Ukrajina i Gruzija pridružile su se odluci Savjeta”, stoji u saopštenju Savjeta. “One će se postarati da su njihove državne politike u skladu sa odlukom Savjeta. EU pozdravlja tu odluku”.

Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao dekret kojim se produžava embargo na crnogorske poljoprivredne proizvode do kraja 2017.

Bonus video: