PARLAMENTARNI IZBORI Liste se predaju do 21. septembra

DIK ima rok da do 31. oktobra u Službenom listu objavi konačne rezultate izbora. Svi mediji u Crnoj Gori dužni su da do 21. juča usvoje i objave pravila o predstavljanju izbornih lista, dok je Javni servis od momenta potvrđivanja izbornih lista u obavezi da omogući besplatno predstavljanje izbornih lista
1 komentar(a)
Izbori, Foto: Boris Pejović
Izbori, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.07.2016. 18:36h

Podnošenje izbornih lista Državnoj izbornoj komisiji (DIK) za parlamentarne izbore zakazane za 16. oktobar počinje 1. avgusta, odnosno 20 dana nakon što je predsjednik Filip Vujanović raspisao izbore, a završava se 21. septembra, odnosno 25 dana prije održavanja.

Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da birački spisak zaključi 6. oktobra, dok je taj resor ispunio obaveze objavljivanja podataka o promjenama u biračkom spisku. MUP je, prema zakonskim odredbama dužan da najkasnije 9. oktobra biračima pošalje obavještenje o izborima.

Opštinske izborne komisije (OIK), prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, dužne su da 26. septembra, na predlog MUP-a, odrede biračka mjesta. OIK je dužan da do 6. oktobra objavi koja su biračka mjesta određena i koji će birači glasati na pojedinom biračkom mjestu a 6. oktobar je krajnji rok za imenovanje biračkih odbora za svajko biračko mjesto.

Do 6. oktobra strani posmatrači zainteresovani za posmatraanje izbora moraju podnijeti prijavu za posmatranje Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, dok je za domaće posmatrače i organizacije za ispitivanje javnog mnjenja krajnji rok da to učine 11. oktobar. Partijama koje učestvuju na izborima najkasnije do 29. septembra mora biti uplaćen dio novca opredijeljenog za finansiranje predizborne kampanje.

Za te svrhe država će izdvojiti oko 1,9 miliona eura. Partijama će se prvo podijeliti 385 hiljada eura, na jednake djelove, dok se ostaktak od 1,9 miliona dijeli nakon izbora partijama onima koje osvoje mandate u parlamentu. Predsjednici biračkih odbora će izborni materijal od opštinskih izbornih komisija preuzeti najkasnije 48 časova prije izbornog dana, u petak 14. oktobra počeće izborna ćutnja.

DIK ima rok da do 31. oktobra u Službenom listu objavi konačne rezultate izbora. Svi mediji u Crnoj Gori dužni su da do 21. juča usvoje i objave pravila o predstavljanju izbornih lista, dok je Javni servis od momenta potvrđivanja izbornih lista u obavezi da omogući besplatno predstavljanje izbornih lista.

Parlament ima obavezu da do četvrtka formira privremene odbore za praćenje primjene Zakona o izboru odbornika i poslanika. Administrativni odbor je ipak tek juče od poslaničkih klubova tražio da do petka predlože kandidate za to radno tijelo.

Institucije i opštine već krše zakon

Većina institucija i lokalnih samouprava nije u propisanom roku objavila obavezne podatke o potrošnji javnih sredstava u predizbornom periodu i prekršila je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kazali su iz CDT-a.

Iz te NVO su rekli da su putne naloge objavila samo ministarstva pravde i finansija, dva samostalna organa uprave (Direkcija za zaštitu tajnih podatka i Sekretarijat za zakonodavstvo) i šest opština (Nikšić, Tivat, Danilovgrad, Šavnik, Cetinje, Kolašin, Gusinje objavilo na na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije). Od 13 privrednih društava,samo je Montenegro Airlines objavio putne naloge. Analitičke kartice su objavila samo četiri ministarstva, sedam opština (Podgorica, Nikšić, Tivat, Danilovgrad, Šavnik, Cetinje, Kolašin) i četiri samostalna organa uprave. Analitičke kartice i putne naloge juče je, nakon isteka roka, objavio i Generalni sekretarijat Vlade.

Bonus video: