Radulović: Spremam Crnu Goru za NATO

“Dešava se samo jednom u istoriji bilo koje zemlje da se pridruži nekoj međunarodnoj organizaciji. Iscrpljujuće je i uzbudljivo”
250 pregleda 13 komentar(a)
Dragana Radulović, Foto: Savo Prelević
Dragana Radulović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.07.2016. 18:35h

Nijedna žena se ne smije ustručavati da se bavi bezbjednosnom politikom samo zato što se to od nje ne očekuje ili joj govore da je to više posao za muškarce, rekla je šefica crnogorske misije pri NATO-u Dragana Radulović.

“Bavim se bezbjednosnom politikom, prije svega NATO-om, gotovo od početka karijere. Svi su to smatrali čudnim izborom jer sam žena, što je meni čudno bilo jer pol ne definiše interesovanje”, kazala je Radulovićeva za “Forin polisi” govoreći o ženama u diplomatiji.

Ambasadorka ističe da u NATO-u nema mnogo žena. “Ali u Crnoj Gori većina onih koji se bave bezbjednosnim pitanjima su žene. To se prosto tako desilo. To nije bio izbor. Izgleda da pomažemo da se prekine teorija da žene nisu zainteresovane za bezbjednost”, rekla je. Na pitanje šta je potrebno da bi žena uspjela u diplomatiji, Radulovićeva je rekla da treba strpljenje, volja da se stalno uči, da se radi do kasno, da se vjeruje u ono što se radi...

Upitana da pojasni koji je njen posao, Radulovićeva je rekla da to uključuje posmatranje onoga što se dešava u NATO-u, organizovanje rada Misije i slanja izvještaja u domovinu.

“I u suštini da izvršim pripreme za uspješno članstvo negdje tokom sljedeće godine,” rekla je ona.

Dodala je da je ovo veoma uzbudljiv period i za nju i za Crnu Goru. “Dešava se samo jednom u istoriji bilo koje zemlje da se pridruži nekoj međunarodnoj organizaciji. Iscrpljujuće je i uzbudljivo u istom period”, rekla je.

Predstavnica Crne Gore u NATO-u je objasnila da je slučajno počela da radi u Ministarstvu vanjskih poslova, jer je znala engleski jezik.

“Pomislila sam da će to biti kratkoročan posao... Ali sam se zaljubila u međunarodne odnose, naročito u politiku bezbjednosti”, ispričala je. Rekla je da već gotovo 17 godina radi ovaj posao, od čega je osam ambasadorka.

Bonus video: